- 2 Okrągłe biszkopty z 4 jajek (25cm )
- 1 biszkopt z 3 jajek ( 18cm )
Krem Straciatella:
- 600ml śmietany 30%
- 3 fixy do śmietany
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 80g startej na tarce mlecznej czekolady
Krem maślany:
-1 kostka miękkiego niesolonego masła
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- esencję waniliową
Do przełożenia:
-Dżem truskawkowy
(użyłam domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią)
Dekoracja:
Lukier plastyczny czerwony, czarny biały i zielony
- 2 patyczki od szaszłyków
- zielony barwnik spożywczy
Sposób wykonania:
2 większe biszkopty kroimy na równe warstwy (każdy biszkopt 3 warstwy) Układamy jeden na drugim i wycinamy kształt półkuli.
Krem straciatella:
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier pudem wymieszany z fixami do śmietany ubijamy chwilę i wsypujemy startą na tarce mleczną czekoladę miksujemy aż składniki dobrze się wymieszają.
Spodnią warstwę biszkoptu smarujemy obficie dżemem truskawkowym i kładziemy porcję kremu. Na krem kładziemy kolejną warstwę biszkoptu, dżem truskawkowy i krem powtarzamy czynność do ostatniej warstwy biszkoptu. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
Miękkie masło wkładamy do misy miksera dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier puder na koniec esencję waniliową i miksujemy około 10 minut aż masa będzie puszysta.
Z małego biszkoptu (18cm) Wycinamy "głowę" biedronki.
Schłodzony korpus i głowę z biszkoptu smarujemy dokładnie kremem maślanym i wkładamy do lodówki aby krem dobrze się schłodził. Najlepiej na noc.
Ciasto dekorujemy lukrem plastycznym. Z patyczków robimy czułki biedronki.
Z zielonego lukru wycinamy listki które cieniujemy pędzelkiem zielonym barwnikiem spożywczym.
Smacznego!
Słodziusie , fajne i pomysłowe.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńO mamo, ale uroczy! :) Aż żal pewnie go było kroić :)
OdpowiedzUsuń