2015/02/23

Waniliowe biszkopty z kremem różanym.

Składniki:
Na biszkopty:
- 2 duże jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szkl mąki pszennej
-1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
-250ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- kilka kropel olejku różanego
- różowy barwnik spożywczy     

Sposób wykonania:
Biszkopciki:
Jajka ubijamy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z ubitą masą i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskamy niewielkie ale równej wielkości porcje masy na papier do pieczenia bądź na sylikonową matę do robienia makaroników. Biszkopciki pieczemy w temp 180st.C przez około 8 do 10 minut.
Krem:
Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy olejek różany i odrobinę różowego barwniki spożywczego. Następnie dodajemy cukier puder zmieszany z fixem, miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy porcję kremu na połówkę biszkopcika i przyklejamy drugi biszkopt. Gotowe ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!  

3 komentarze:

  1. Urocze:) Lubię takie słodkie maleństwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze! Ten krem musi być cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycające! I te zdjęcia - piękne :)

    OdpowiedzUsuń