Składniki:
Na karmel:
- 1/2 szkl. cukru
- 250ml śmietany 36%
-1/4 łyżeczki soli
Na krem czekoladowy:
- 50g gorzkiej czekolady
- 300ml śmietany kremówki
Pozostałe składniki:
- 3 banany
- wiórki z białej czekolady
- ziarenka z owocu Granata
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
Karmel:
Cukier wsypujemy na patelnie i podgrzewamy na małym ogniu aż się dokładnie rozpuści i lekko zbrązowieje, następnie dodajemy sól i wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy cały czas gotując. Gdy się składniki dobrze połączą i nie będzie żadnych grudek przelewamy karmel do osobnego naczynia i odstawiamy żeby wystygł.
Krem czekoladowy:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. odstawiamy żeby trochę przestygła. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej roztopioną czekoladę miksujemy chwilę i przekładamy krem do rękawa cukierniczego z zamocowaną okrągłą końcówką.
Pozostałe składniki:
Banany obieramy ze skórki i tniemy na kawałki o grubości około 3cm. W bananach małym nożykiem wycinamy dołki. Następnie wszystkie banany skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny. Dołki wycięte w bananach napełniamy prędzej przygotowanym karmelem na wierzch wyciskamy trochę kremu czekoladowego posypujemy wiórkami z białej czekolady i każdy kawałek wieńczymy ziarenkiem z Granatu.
Wyglądają bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już zapisany!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków i bardzo efektownie wyglądają!
Bardzo ciekawe przepisy strona godna polecenia .Dodalam do ulubionych .Serdecznie pozdrawiam i czekam na nowe przepisy. Renata
OdpowiedzUsuń