2020/04/27

Serowe Krakersy

Składniki:
 -100g miękkiego masła (82%)
-100g mąki pszennej
-100g żółtego sera 
-1 żółtko
-szczypta kardamonu
-ćwierć łyżeczki soli


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z kardamonem i solą, dodać drobno starty ser, masło i żółtko, wszystko dokładnie zagnieść, ciasto włożyć do woreczka foliowego i dobrze schłodzić minimum godzinę w lodówce lub wsadzić na około 20 minut do zamrażalnika.
Zimne ciasto dzielimy na 3 porcje każdą porcję wałkujemy na około 3mm grubości wycinamy koło w którym robimy dziurki  np słomką do picia tylką do kremu itp. Koło dzielimy następnie na 8 równych części. Krakersy układamy ba blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220st.C na około 6 do 8 minut.
Krakersy są idealne na przekąskę, na piknik czy do grilla.
*Dla urozmaicenia można dodać do ciasta wg uznania np czosnek lub zioła.
*Myszki zrobiłam z masy cukrowej do tortów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz