2017/02/12

StraciaLusette

Składniki:

Na Biszkopt czekoladowy:
-4 jajka
-1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
Na masę śmietankową:
 - 600ml śmietany 30%
-150g serka mascarpone
- 1 wafelek czekoladowy Lusette
- 3łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki cukru pudru 
Do dekoracji: 
-2 wafelki czekoladowe Lusette
- 100g mlecznej czekolady
-3 łyżki śmietany 30%

Sposób wykonania:
Biszkopt:
  Jajka wbijamy do misy miksera dodajemy cukier i miksujemy aż masa będzie biała i puszysta. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy stopniowo niewielkimi porcjami  suche składniki i mieszamy delikatnie całość łyżką . Masę przekładamy do okrągłej formy (22cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190st.C na około 25-30minut. Studzimy. Odcinamy wierzch biszkoptu żeby powstał nam równy płat który wkładamy na dno formy.
Masa śmietankowa:
Wafelki Lusette czekoladowe kroimy na drobne kawałki , żelatynę rozpuszczamy z niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy na kremową masę dodajemy cukier puder i mascarpone ubijamy aż masa będzie sztywna na koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę miksujemy jeszcze przez chwilę i wyłączamy mikser dodajemy pokrojony wafelek i mieszamy delikatnie łyżką, masę przekładamy do formy z biszkoptem wyrównujemy powierzchnię i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Dekoracja:
Wafelki Lusette czekoladowe kroimy w grubą kostkę i układamy je na wierzchu ciasta zostawiając między nimi trochę przestrzeni. Czekoladę mleczną drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną. Polewamy czekoladą piramidkę z wafelków. 
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. O mamo, ale to musi być bomba ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda:) Pozdrawiam z Kuchni Marlenity:)

    OdpowiedzUsuń