Składniki:
- 500g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 7g suszonych drożdży
- 1 łyżka rozpuszczonego masła Finuu
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- mąka pszenna uniwersalna do podsypania
Sposób wykonania:
Do ciepłego mleka dodajemy suszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki pszennej mieszamy i odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Na stół wysypujemy odmierzone 500g mąki pszennej robimy na środku dołek dodajemy sól, roztopione masło i rozczyn z drożdży ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto gdyby ciasto było zbyt twarde to dodajemy jeszcze trochę ciepłej przegotowanej wody. Ciasto przekładamy do miseczki przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie ugniatamy podsypujemy mąka i wałkujemy na grubość około 1cm i wycinamy krążki o średnicy 7cm. Odstawiamy na następne 30 minut do wyrośnięcia.
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i smażymy porcjami po 4 lub 5 sztuk bułeczek po około 3 minuty z każdej strony aż się ładnie zrumienią. Bułeczki odkładamy żeby przestygły.
Świetny sposób na naturalne śniadanie podać je ze zdrowym masłem Finuu pełnym witamin A i E oraz bogaty w kwasy Omega 3, bez konserwantów i sztucznych barwników. I domowymi konfiturami.
muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńA ile bułeczek wychodzi z tej ilości ciasta?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Renia.
Mi wyszło 16 bułeczek ale nie wałkowałam już drugi raz ciasta które zostało po wycięciu tych 16 bo córka zabrała i robiła "swoje" bułeczki ;) Pozdrawiam
UsuńFinuu to jedyne masło, które biorę pod uwagę podczas zakupów. Jest smaczne, idealnie się rozsmarowuje. Jest zdrowe i naturalne. Moim faworytem jest wersja solona. Zdecydowanie polecam i zachęcam do zakupu.
OdpowiedzUsuńFINUU miks do smarowania miałam okazje spróbować dzięki kampanii marketingu rekomendacji Streetcom. Jest to produkt naturalny i smaczny. Jest to połączenie masła fińskiego z olejami rzepakowym i z lnianki. Nie zawiera konserwantów, barwników. Bogate w witaminę A i D oraz kwas Omega 3. Występuje w dwóch wersjach smakowych: klasyczne i solone. Bardzo łatwo się smaruje nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Można go używać do smarowania, pieczenia oraz smażenia. Polecam
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńMesełko Finuu rzeczywiście świetnie się nadaje do pieczenia, smażenia, nie tylko do smarowania kanapek. Nadaje pyszny smak potrawom, ciastom, ogólnie każdemu wypiekowi :)
OdpowiedzUsuńNiezastąpione bułeczki do śniadania.
OdpowiedzUsuń