2016/06/12

Tort tęczowy

Składniki:
Na biszkopt:
-12 jajek
- 1 i 1/2 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Barwniki spożywcze (ja użyłam barwników w proszku)
Żółty,pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy. 
Krem śmietankowy:
-600zm śmietany 30%
- 3 opakowania śmietan-fix
- 4-5 łyżek cukru pudru
Krem maślany:
- 200g miękkiego niesolonego masła 
-150g cukru pudru
- esencję waniliową
Dekoracja:
-Lukier plastyczny różne kolory
- foremki do wycinania malutkich kwiatków

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta. 
Mąkę pszenną wymieszać z  mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką.
Masę dzielimy na 6 części do osobnych miseczek i do każdej porcji dodajemy inny barwnik spożywczy. Na dno okrągłych foremek (24cm) kładziemy papier do pieczenia i wykładamy kolorowe ciasto każde w osobną foremkę i pieczemy około 10-12 minut w temp 190stC. Studzimy.
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy mikserem na puszystą masę, śmietan-fix mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do śmietany pod koniec ubijania. Przekładamy biszkopty przygotowanym kremem. Zaczynając od fioletowego (spód) następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy a na wierzch czerwony. Ciasto dobrze schłodzić.
Krem maślany:
Masło miksujeny z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszysty biały krem. Kremem obkładamy dokładnie nasz tort i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
Schłodzony tort obkładamy białym lukrem plastycznym a z kolorowego lukru plastycznego robimy kwiatki i układamy na torcie w spiralę. 
Smacznego!


2 komentarze: