2016/06/28

Rolada Szampańska

  Na żadnych urodzinach nie może zabraknąć szampana:)
Przepis ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool która obchodzi właśnie swoje 
trzecie urodziny! 
Życzę Im dalszych sukcesów kulinarnych
kreatywnych, niepowtarzalnych pomysłów
które zadziwią najbardziej wymagające podniebienia
i ciągle rosnącą liczbę fanów.

Składniki:
Na ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szkl cukru
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 4 jajka
- 100ml słodkiego szampana
- około 1/2 szkl mleka
Krem:
 - 600ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- około 150ml szampana
- 100g złotych rodzynek
Beza włoska:
- 3 białka jaja
- 1/3 szkl cukru
- 1/3 szkl  wody
     - szczypta soli      
Pozostałe składniki:
- 100g czekolady gorzkiej min 70%
-50g czekolady mlecznej   
-Listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. W osobnym pojemniku ubić jajka z cukrem na puszystą masę do masy dodać sypkie składniki delikatnie wymieszać na koniec dodać mleko i szampana, wymieszać aż składniki się połączą i przekładamy na dużą formę do pieczenia wyłożoną papierem  do pieczenia. Piec w temp. 175st.C przez około 17 do 20 minut. Gorące jeszcze ciasto zakrywamy wilgotną ścierką i zwijamy w rulon, nie zdejmując papieru do pieczenia! Papier do pieczenia zdejmujemy dopiero gdy ciasto ostygnie.
Krem:
Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy szampanem odstawiamy na bok na minimum pół godziny.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po łyżce serka mascarpone na koniec dodajemy namoczone w alkoholu rodzynki mieszamy i przekładamy krem na ciasto. Zwijamy roladę. Wstawiamy do lodówki żeby się dobrze schłodziła.
Polewa:
Czekoladę gorzką i mleczną siekamy, wkładamy do miski i roztapiamy razem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wierzch rolady tak by na bokach robiły się zacieki. 
Beza:
Białka wkładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cukier przesypujemy do rondelka dodajemy wodę i gotujemy około 2 minuty powstały gorący syrop cukrowy wlewamy cieniutką stróżką do ubitych białek nie przerywając miksowania. Bezę ubijamy jeszcze około 8-10 minut aż ostygnie i stanie się błyszcząca. Przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną średnią okrągłą końcówką. I dekorujemy wierzch rolady bezę opalamy delikatnie palnikiem gazowym.  
Dekorujemy ciasto listkami mięty.
Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz