Składniki:
Na Biszkopt:
-3 jajka
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- Ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczkę cukru waniliowego
Krem:
- 250g serka mascarpone
-300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- okrągłe biszkopciki
- 4-5 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru
- kakao
- kulki i serduszka czekoladowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do
puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i
delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową
przekładamy do średniej wielkości okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy do niej serek mascarpone.
Kawę rozpuszczamy w około 1 i 1/2 szklanki wrzątku dodajemy cukier i studzimy. Upieczony okrągły biszkopt kładziemy na paterę nasączamy go pędzelkiem przygotowaną kawą i kładziemy porcję kremu. Krem posypujemy kakao w proszku a na to układamy biszkopciki które były zanurzone chwilę w rozpuszczonej kawie następnie porcję kremu i powtarzamy czynność jeszcze dwukrotnie.
Ciasto dobrze schłodzić. Przed podaniem dekorujemy tiramisu czekoladowymi kulkami i serduszkami i posypujemy wierzch kakao w proszku.
Smacznego!
Pierwsza klasa :) super ciasto.
OdpowiedzUsuń