2015/09/23

Rosołek z kurki

 Przepis wygrał nagrodę II stopnia w konkursie:
Składniki:
- włoszczyznę:
marchewki, pietruszka z natką, por i seler
- 2-3 skrzydełka z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- ryż biały (200g)
 - szczyptę kurkumy

Sposób wykonania:
 Warzywa dokładnie płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy skrzydełka dorzucamy warzywa i wlewamy około 2 i pół litra wody. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, gdy lekko przestygnie połowę ryżu przekładamy do miseczki i dodajemy do niego szczyptę kurkumy co nada mu żółtą barwę ale nie wpłynie to znacząco na jego smak. Z białego ryżu formujemy kwokę a z ryżu żółtego małe kurczaczki z marchewki wyciągniętej z rosołku wycinamy kurce grzebień i dziubki ze świeżej natki pietruszki robimy im oczka ;) Podajemy: Do głębokiego talerza nalewamy rosołku układamy delikatnie naszą kurkę i kurczaczki dookoła kładziemy kawałki ugotowanego delikatnego mięska i plasterki ugotowanej w rosołku marchewki można ozdobić talerz jeszcze listkami świeżej natki. 
Smacznego 
 

3 komentarze:

  1. Przepięknie podane, założę się, że każde dziecko z radością wsunie rosołek z TAKIMI dekoracjami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) pozwoliłam sobie udostępnić na mojej zszywce http://zszywka.pl/u/klaudus20/yummy-tummy-dla-dzieci-1626290.html
    Jeśli się nie zgadzasz, po prostu napisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję wygranej - zasłużona! Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń