Rosołek z kurki
 Przepis wygrał nagrodę II stopnia w konkursie:
Składniki:
- włoszczyznę:
marchewki, pietruszka z natką, por i seler
- 2-3 skrzydełka z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- ryż biały (200g)
 - szczyptę kurkumy
Sposób wykonania:
 Warzywa dokładnie płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze 
kawałki. Do garnka wkładamy skrzydełka dorzucamy warzywa i wlewamy około
 2 i pół litra wody. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i gotujemy na 
wolnym ogniu około 45 minut. 
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, gdy lekko przestygnie połowę ryżu 
przekładamy do miseczki i dodajemy do niego szczyptę kurkumy co nada mu 
żółtą barwę ale nie wpłynie to znacząco na jego smak. Z białego ryżu 
formujemy kwokę a z ryżu żółtego małe kurczaczki z marchewki 
wyciągniętej z rosołku wycinamy kurce grzebień i dziubki ze świeżej 
natki pietruszki robimy im oczka ;) Podajemy: Do głębokiego talerza 
nalewamy rosołku układamy delikatnie naszą kurkę i kurczaczki dookoła 
kładziemy kawałki ugotowanego delikatnego mięska i plasterki ugotowanej w
 rosołku marchewki można ozdobić talerz jeszcze listkami świeżej natki. 
Smacznego 


Przepięknie podane, założę się, że każde dziecko z radością wsunie rosołek z TAKIMI dekoracjami :-)
OdpowiedzUsuńmniam :) pozwoliłam sobie udostępnić na mojej zszywce http://zszywka.pl/u/klaudus20/yummy-tummy-dla-dzieci-1626290.html
OdpowiedzUsuńJeśli się nie zgadzasz, po prostu napisz :)
Gratuluję wygranej - zasłużona! Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń