2015/09/12

Dżem z jabłek, marchewek i pomarańczy.

Składniki:
- 2 kg jabłek 
(przygotowane bez gniazd nasiennych,skórek i pestek)
- 1 kg marchewki
- 3 pomarańcze
- 1/2 kg cukru
- 2 opakowania żelfix 3w1

Sposób wykonania:
Marchewki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości.
W osobnym garnku gotujemy jabłka aż się rozpadną, Do jabłek dodajemy sok świeżo wyciśnięty z 3 pomarańczy i ugotowane marchewki, całość blendujemy na gładki mus, dodajemy na koniec cukier i żelfix gotujemy jeszcze przez około 3 minuty i gotowy gorący dżem przekładamy szybko do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręcamy i odkładamy na bok dnem do góry. Ja przykrywam jeszcze słoiczki bawełnianą ściereczką i czekam aż całkowicie ostygną.
Smacznego!    

1 komentarz: