2015/08/26

Galaretka z owocami leśnymi i ciepłymi lodami

Składniki:
- 12 szt ciepłych lodów w czekoladzie
- owoce leśne: jeżyny, maliny, borówki i truskawki*
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych 
- 250ml Śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- borówki do dekoracji  

Sposób wykonania:
Spód okrągłej tortownicy średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy go boczną obręczą, dzięki temu uszczelnimy dokładnie naszą foremkę. Od ciepłych lodów odcinamy spody i układamy je w równych odstępach, odciętą stroną przyklejamy do papieru na dnie formy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na ćwiartki, mieszamy z pozostałymi owocami mniej więcej w równych proporcjach. Owocami uzupełniamy puste miejsca dookoła  ciepłych lodów. Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, i studzimy, gdy będą bardzo zimne i zauważymy że niedługo zaczną zastygać zalewamy nimi owoce i ciepłe lody. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dekorujemy nią deser, na każdej porcji śmietany układamy borówki.
* Zamiast borówek można użyć jagód a zamiast truskawek poziomki.
    Smacznego!

 

4 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem na podanie galaretki z owocami- bardzo fajny pomysł. No a do tego jeszcze te ciepłe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowity deser! Szybki, prosty a jaki efektowny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł!
    I jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra słodkość.

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń