Składniki:
- 2kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 2 duże zielone papryki
- kilka ząbków czosnku (pół główki)
Zalewa:
- 2 szkl wody
- 1 szkl octu
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego (4-5szt)
Sposób wykonania:
Ogórki i marchewkę dokładnie myjemy. Ogórki kroimy w cienkie plasterki a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka a ząbki czosnku w plasterki. Warzywa mieszamy razem w misce.
W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Nie gotujemy tylko wlewamy od razu do miski z warzywami i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Tak przygotowane warzywa wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz