2015/07/27

Sałatka słodko-kwaśna z żółtej cukini z marchewką

Składniki:
- 3 średniej wielkości żółte cukinie
- 2 nieduże cebule
- około 1kg młodej marchewki
 Zalewa:
-3 szkl wody
- 1 szkl octu 10%
- 1 szkl cukru
- 1 goździk
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- dużą szczyptę pieprzu cayenne

Sposób wykonania:
Zalewa:
   Wszystkie składniki na zalweę wymieszać w garnku i zagotować. Gotować około 5 minut i odstawić do ostygnięcia.
Cukinię dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części i odciąć miękki środek z pestkami. Pokroić na mniej więcej równej wielkości kostkę. (duże cukinie pozbawiamy skórki bo jest twardsza dlatego lepiej wybrać mniejsze). 
Cebulę pokroić na krążki a marchewkę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Warzywa mieszamy ze sobą i przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoików. Słoiki zalewamy chłodną zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20-25 minut.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz