Składniki:
Klops:
- 250g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- łyżkę drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 kromek czerstwego chleba
- 1/2szkl mąki pszennej
- 1 jajko do panierki
- 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami Cytryna i Bazylia
- Mozzarella
- olej z pierwszego tłoczenia do smażenia
Gruszki:
-2 gruszki
- Gałązkę świeżego rozmarynu
- skórka z 1/2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1/2 litra wody
Kuskus:
- 1 szkl kuskusu
- 3 łyżki oleju Kujawski z ziołami Cytryna i bazylia
- niepełna szklanka wrzątku
Sposób wykonania:
Klops:
Mięso mielone dobrze wymieszać z bułką tartą, 1 jajkiem, posiekanym rozmarynem i solą i pieprzem do smaku. Mozzarellę kroimy na plasterki. Z czerstwego chleba odcinamy skórkę a środek drobno kruszymy (możemy zmielić malakserem) i mieszamy z 2 łyżkami oleju Kujawski z ziołami cytryna i bazylia . Jajko roztrzepać w miseczce. Z mięsa robimy cienki klops, możemy posłużyć się metalową obręczą, na środku klopsa kładziemy plasterek mozzarelli (powinien być o 1cm średnicy mniejszy niż klops) na wierzch kładziemy cienką warstwę mięsa tak by szczelnie zamknąć w środku ser. Gotowe klopsy obtaczamy najpierw w mące następnie w jajku i na koniec w okruszkach chleba, smażymy je na rozgrzanym oleju często odwracając aż będą złociste.
Mięso mielone dobrze wymieszać z bułką tartą, 1 jajkiem, posiekanym rozmarynem i solą i pieprzem do smaku. Mozzarellę kroimy na plasterki. Z czerstwego chleba odcinamy skórkę a środek drobno kruszymy (możemy zmielić malakserem) i mieszamy z 2 łyżkami oleju Kujawski z ziołami cytryna i bazylia . Jajko roztrzepać w miseczce. Z mięsa robimy cienki klops, możemy posłużyć się metalową obręczą, na środku klopsa kładziemy plasterek mozzarelli (powinien być o 1cm średnicy mniejszy niż klops) na wierzch kładziemy cienką warstwę mięsa tak by szczelnie zamknąć w środku ser. Gotowe klopsy obtaczamy najpierw w mące następnie w jajku i na koniec w okruszkach chleba, smażymy je na rozgrzanym oleju często odwracając aż będą złociste.
Gruszki:
Gruszki obieramy ze skórki przecinamy na pół i wycinamy gniazda
nasienne. Do rondelka wlewamy 1/2 litra wody wkładamy gruszki, rozmaryn,
skórkę z cytryny i cukier Gotujemy na wolnym ogniu aż gruszki będą
miękkie.
Kuskus:
Kuskus wsypujemy do miseczki dodajemy 3 łyżki oleju Kujawski z ziołami
cytryna i bazylia i zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na około 5
minut.
Serwowanie:
Za pomocą obręczy nakładamy na talerze porcję
kuskusu na niego układamy klops, obok na talerzy kładziemy ugotowaną z
rozmarynem gruszkę, możemy dodać gałązki rozmarynu do dekoracji.
Przepis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz