2015/05/27

Kwiatuszki - Drożdżówki z makiem

  
Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdzy 
- 2 łyżki masła
- 3/4 szkl mleka
- łyżka maku
- sok z 1/2 cytryny
Na nadzienie:
- 200 ml mleka
-100g cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta cynamonu  
Pozostałe składniki:
-1/2 szkl cukru pudru
- odrobinę wrzątku
- 1 białko

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, drożdżami i makiem. Mleko podgrzewamy w rondelku z masłem do momentu aż masło się roztopi. Do suchych składników dodajemy sok z 1/2 cytryny i wlewamy stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kulę i odkładamy do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Mleko wlewamy do rondelka dodajemy cynamon i startą skórkę z cytryny i pomarańczy gdy mleko się zagotuje zestawiamy z ognia i wsypujemy mielony mak dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby ostygło.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość zagniatamy je ponownie aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i następnie cienko wałkujemy na blacie. Z ciasta wycinamy krążki, na każdy krążek kładziemy porcję masy makowej i składamy krążek na pół a następnie jeszcze raz składamy w pół. Z pięciu tak przygotowanych części tworzymy kwiatek a z resztek ciasta możemy wyciąć listek. Gotowe kwiatki smarujemy dokładnie roztrzepanym białkiem i pieczemy w temp 190st.C przez około 20-25 minut. 
Gdy drożdżówki ostygną polewamy je lukrem przyrządzonym z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiny wrzątku.
Smacznego!


2 komentarze: