2015/04/14

Wytrawne bułeczki z łososiem i fetą

Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl ciepłego mleka
- ciepła woda
Na farsz:
- 150g wędzonego łososia
- 100g sera feta
- natka pietruszki
Pozostałe składniki:
- 1 białko jaja
- różne ziarna:
sezam biały, sezam czarny, kminek, słonecznik, siemię lniane, mak.

Sposób wykonania:
Łososia wędzonego kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki dobrze opłukać i drobno posiekać a fetę pokruszyć.
Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, solą i cukrem następnie dodajemy jogurt, mleko i stopniowo dolewamy ciepłej wody (około 1/2 szklanki) tak żeby zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Gdy podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i formujemy z niego wałek i tniemy ciasto na równe kawałki w odstępach około 3cm. W ten sposób uzyskamy bułeczki równej wielkości. każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i wałkujemy. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy porcję łososia i fety, posypujemy sporą szczyptą natki i formujemy zgrabne bułeczki szczelnie zamykając farsz w środku. Bułeczki układamy jedna przy drugiej na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i posypujemy je różnymi ziarenkami. Bułeczki pieczemy w temp 180st.C przez około 30-35 minut. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz