Sushi to świetna zabawa, ale też wymaga od nas trochę cierpliwości i dokładności. Ale dla odważnych świat należy ;) Jeżeli mamy wszystkie niezbędne rzeczy do przygotowania sushi to na pewno się uda.
Świetnym rozwiązaniem jest zaopatrzenie sie w taki
w którym mamy właściwie wszystko do sushi i kupujemy tylko świeże dodatki.
zestaw zawiera:
- matę bambusową
- pałeczki
- Liście nori
- Ryż do sushi
- Sos do ryżu
- Wasabi
- Imbir marynowany
- czarny sezam
Dodatki do sushi
Tu możemy trochę poeksperymentować wszystko zależny od naszych upodobań smakowych, gdy samemu wybieramy składniki do sushi mamy pewność że są świeże i najwyższej jakości.
Ja zrobiłam tradycyjne:
sushi maki z łososiem wędzonym:
- 200g wędzonego łososia w kawałku
- świeży ogórek
- szczypiorek
- mieszanka kiełków
sushi maki z wędzonym pstrągiem:
- płat wędzonego pstrąga
- świeży ogórek
- szczypiorek
- listki pietruszki
I ostatnia wersja to sushi uromaki sposób robienia tego sushi różni się tym od tradycyjnych że liście nori są w środku a wierzch jest oklejony ryżem są nieco trudniejsze:
- świeży ogórek
- imbir marynowany
- szczypiorek
- krewetki marynowane
- mieszanka kiełków
- liście natki pietruszki
- czarny kawior
Sposób wykonania:
Najważniejszy jest ryż, który przed gotowaniem trzeba dobrze wypłukać! Ryż gotujemy na bardzo małym ogniu często mieszając przez około 10 minut. po tym czasie zestawiamy garnek z ognia zakrywamy szczelnie pokrywką i nie ruszamy przez 15 minut. Ryż w tym czasie wchłonie resztę wody. Letni ryż zalewamy 4-5 łyżkami sosu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ryż żeby ostygł!
Łososia kroimy w długie paski grubości około 1cm. Ogórek świeży obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki wycinamy miękki środek z pestkami a resztę ogórka kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Na macie bambusowej kładziemy płat nori na nim na 3/4 powierzchni rozkładamy cienką równą warstwą ryż na jednej stronie na ryżu wzdłuż brzegu układamy łososia, ogórka i szczypiorek teraz najtrudniejszy moment zawijamy sushi w rulonik i kroimy na 2cm kawałki. na każdy kawałek kładziemy niewielką porcję kiełków i sosu wasabi.
Płat wędzonego pstrąga kroimy na cienkie paski, ogórka obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki wycinamy miękki środek z pestkami a resztę ogórka kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na
macie bambusowej kładziemy płat nori na nim na 3/4 powierzchni
rozkładamy cienką równą warstwą ryż na jednej stronie na ryżu wzdłuż
brzegu układamy wędzonego pstrąga, ogórek, na to listki natki pietruszki i szczypiorek zawijamy sushi w rulonik i kroimy na 2 cm kawałki i układamy sushi na talerzu.
Matę bambusową obkładamy folią spożywczą, układamy na niej płat nori na nim na 2/3 powierzchni rozkładamy równą warstwą ryż Następnie odwracamy płat aby ryż był od strony maty bambusowej a na płat nori nakładamy kolejną cienką warstwę ryżu kładziemy na całej powierzchni kawałki marynowanego imbiru na jednej stronie wzdłuż brzegu układamy paski świeżego ogórka i szczypiorek zawijamy ciasno rulonik. Zdejmujemy delikatnie folię z ryżu i rulonik obtaczamy w czarnym sezamie następnie kroimy na kawałki około 3cm szerokości układamy na talerzu na wierzchu kładziemy listki natki pietruszki, porcję kiełków na nie krewetkę i na środku odrobinę kawioru.
Sushi podajemy z sosem wasabi lub sosem sojowym.
Smacznego!
Twoje sushi wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wygląda to twoje sushi!!Zazdroszcze ci że potrafisz je zrobić.Próbowałam takie zrobić dwa czy trzy razy ale mi nie wyszło.Dlatego też jak mam tylko ochotę to idę do Sushi Wesoła.To mój ulubiony sushi bar od kilku miesięcy!Mają super atmosferę w lokalu i do tego smaczne sushi;)
OdpowiedzUsuń