2015/04/17

Chleb z mozaikowym nadzieniem

Składniki:
- 1 bochenek chleba o wadze ok 800g.
- Włoszczyznę jak na rosół
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- Sól, pieprz do smaku
- 30-40dag Schabu Parzonego Premium Nove
- 10-12 jajeczek przepiórki ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 1 szkl mini korniszonków
-80g żelatyny

Sposób wykonania:
    Odcinamy z jednej strony "piętkę" chleba i wydrążamy cały środek, pozostawiając na obrzeżach ok 1cm. Chleb Włożyć do naczynia aby stał stabilnie otworem do góry.
Włoszczyznę obieramy wkładamy do garnka zalewamy około 2 i pół litra wody doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. W połowie gotowania dolewamy tyle płynu ile się zredukowało podczas gotowania i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotowy rosół przecedzamy przez drobne sito. Odlewamy 2 szklanki gorącego rosołu i rozpuszczamy w nim żelatynę, gdy się dokładnie rozpuści wlewamy ją do reszty płynu i dokładnie mieszamy, Odstawiamy żeby ostygł. 
Schab parzony kroimy w 2 cm kostkę. Marchewkę ugotowaną w rosole również kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w misce z marchewką, groszkiem, ugotowanymi jajkami przepiórki i mini korniszonami. Takim farszem napełniamy nasz chleb do 1/3 wysokości i zalewamy zimną galaretą i wstawiamy natychmiast do lodówki. Po 10-15 minutach znów napełniamy chleb  do 2/3 wysokości i zalewamy zimną galaretą i wstawiamy do lodówki. Powtarzamy czynność jeszcze raz aż chleb będzie całkowicie wypełniony. 
Taki chleb schładzamy w lodówce minimum 12 godzin przed pokrojeniem.
Smacznego!
 
 Schab Parzony Premium
Produkowany przez:
To wędlina z najwyższej półki, produkowana z najlepszego mięsa wieprzowego, wyłącznie z naturalnymi dodatkami. 
BEZ: polifosforanów, glutaminianu sodu i barwników!
Idealnie doprawiony, soczysty, kruchy. Po prostu Wyśmienity!
Smak domowej Wędzonki!
Szczerze Polecam :)
   

2 komentarze: