Składniki:
Na ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3 łyżki Kakao E.Wedel
- dużą szczyptę proszku do pieczenia
- 150g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki słodkiej śmietany
Róże z kremu:
- 2ooml śmietany kremówki
- 50g roztopionej gorzkiej czekolady E.Wedel
- 1 łyżkę cukru pudru
Nadzienie:
- 3 tabliczki mlecznej czekolady Toffi E.Wedel*
- wiórki z gorzkiej czekolady E.Wedel
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masło, żółtka i śmietanę i zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy w kształt jajka. Z pozostałego ciasta robimy niewielkie kulki i układamy je wzdłuż brzegu naszego jajka kulki lekko spłaszczamy po bokach a spód nakłuwamy kilka razy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy upieczone ciasto ale piekarnika jeszcze nie wyłączamy zmniejszamy temperaturę do 150st.C. Na upieczony spód układamy w dowolny sposób kostki mlecznej czekolady Toffi i wstawiamy całość na około 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika żeby czekolada się lekko roztopiła. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy żeby ostygło.
Krem:
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i roztopioną gorzką czekoladę. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z założoną końcówką do robienia różyczek.
Ciasto dekorujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i różyczkami z kremu.
Smacznego!
*Zamiast czekolady mlecznej Toffi można użyć innej nadziewanej czekolady E.Wedel.
O ranyyyy, ale rozpusta! Niemniej jednak - skusiłbym się na pewno ;-)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł :) Może podkradnę ;)
OdpowiedzUsuńAleż tu czekolady! Czyli coś dla mnie!!! :) Pomysłowe!
OdpowiedzUsuńAle cudny. Pyszności i to chyba nie tylko na Wielkanoc (:
OdpowiedzUsuńJezu ile czekolady! To musi być bomba kaloryczna :D Ale warto ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńO ja, ale super pomysł! :) Rewelacyjne użycie nadziewanych czekolad, które po ostygnięciu nie wrócą do twardej struktury, bo warstwy lekko się wymieszają - na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńO rany! Aż mi ślinka cieknie! Ależ on musi być pyszny. A patrząc na te zdjęcia aż ma się ochotę siegnąć przez monitor i podebrać choćby kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda,jakiej wielkości jest jajko?
OdpowiedzUsuńnie wiem ile ciasta zostawic ,zeby na kulki wystarczyło.
Witam jajko ma wymiary około 25-27cm wysokość. P
Usuńozdrawiam