Składniki:
Na ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- Ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 żółtka
- 125g zimnego masła
- kilka kropel aromatu cytrynowego Delecta
Lemon Curd:
- Sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 2 żółtka
- 100g drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
Cytryny w karmelu:
- Kilka cieniutkich plasterków cytryny
- cukier puder
Masa serowa:
-200g twarogu
- 1 żółtko
- 1/3 szkl cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Beza włoska:
- 3 białka
-180g cukru
-50ml wody
Pozostałe składniki:
- 1 galaretkę cytrynową Delecta
- skórka z cytryny
- małe listki mięty
Sposób wykonania:
Cytryny w karmelu:
Cieniutkie plasterki cytryn kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie plasterki obtaczamy w cukrze pudrze i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię teflonową smażymy cytryny z obu stron aż nabiorą złoto brązowego koloru. Gotowe odkładamy na pergamin aby ostygły.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Lemon Curd:
Tu również wszystkie składniki mieszamy razem w rondelku i podgrzewając na małym ogniu cały czas mieszając gotujemy aż masa będzie błyszcząca i zgęstnieje.
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, do suchych składników dodajemy masło, żółtka i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie Wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy równy kwadrat z pozostałego ciasta robimy dookoła wyciętego kwadratu ramkę. Spód ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 10 minut.
Następnie podpieczony spół smarujemy cienką warstwą prędzej przygotowanego lemon curd i na to wylewamy masę serową, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20minut aż masa serowa lekko zbrązowieje. Na gorącą jeszcze masę serową układamy nasze plasterki cytryny w karmelu i odstawiamy ciasto do wystudzenia.
W miseczce rozrabiamy galaretkę cytrynową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją. Zimną prawie tężejącą już galaretkę przelewamy na mazurka u mnie się zmieściło około 3/4 szkl galaretki, ilość zależy od tego jak boki ciasta wyrosną i jak wysoka warstwa będzie masy serowej. Ciasto wstawiamy do lodówki żeby galaretka zastygła.
Beza włoska:
150g cukru wsypujemy do rondelka dodajemy 50ml wody i gotujemy na malutkim ogniu aż osiągnie temp 170-180st.C.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy 30g cukru. Włączamy mikser na maksymalne obroty i wlewamy do białek cieniutkim strumieniem gorący cukier. Miksujemy całość jeszcze około 10 minut aż białka ostygną. masa powinna być sztywna i lśniąca. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego z założoną średniej wielkości okrągłą końcówką i dekorujemy brzegi mazurka. Na koniec bezę opalamy małym palnikiem i dekorujemy skórką z cytryny i listkami mięty.
Smacznego!
Obłędny! I zdjęcia też fantastyczne! A ciasto mimo że jest pracochłonne to chyba warte każdej poświęconej mu minuty
OdpowiedzUsuń