2015/03/06

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 płaskie łyżeczki suchych drożdzy
-około 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
Pozostałe składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 125g masła
- śliwki z kompotu
- 3/4 szkl cukru pudru na lukier

Sposób wykonania:
Kruszonka:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy zimne masło zagniatamy dokładnie ciasto i odkładamy do lodówki.
Ciasto drożdżowe:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem i drożdżami, dodać żółtka w temp. pokojowej, roztopione masło i ciepłe mleko wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia gdy podwoi objętość zagniatamy ponownie i zapełniamy nim dno formy do pieczenia. Na drożdżowe ciasto układamy śliwki na wierzch kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 45minut. Gdy ciasto wystygnie polewamy je lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wrzątku.
        Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie drożdżowe ciacha :) I ten piękny zapach!
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń