2015/02/18

Serduszka z ciasta parzonego

Składniki:
Na ciasto:
- 20dag mąki pszennej
- 100g margaryny
- szczypta soli
- 4 jajka
- olej do smażenia około 0,75l
Na lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny    

Sposób wykonania:
    Ciasto:
W garnku zagotować 1 szklankę wody z margaryną i szczyptą soli. Do wrzątku wrzucamy jednym ruchem przesianą mąkę pszenną i energicznie mieszamy. Mieszamy tak długo aż masa będzie gładka i nie będzie się kleiła do boków garnka. Masę studzimy. Chłodną masę przekładamy do misy miksera i stopniowo dodajemy po 1 jajku miksując na średnich obrotach, aż masa będzie gładka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną średniej wielkości końcówką "gwiazdą". Na blacie rozwijamy papier do pieczenia i wyciskamy ciasto w równych odstępach tworząc serduszka (dobrze jest mieć przygotowany szablon z narysowanymi serduszkami który podkładamy pod papier do pieczenia wtedy wszystkie serduszka będą takie same). Na koniec delikatnie nożyczkami przecinamy papier tak aby każde serduszko było na osobnym kawałku. W rondelku rozgrzewamy olej i wkładamy do niego przygotowane serduszka kładąc do oleju papierem do góry po kilku sekundach ciasto odklei się od papieru który usuwamy z garnka i ciastko pieczemy na złoty kolor z obu stron, gotowe serduszka odsączamy na ręczniku papierowym.
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim gotowe już ostudzone serduszka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz