2015/01/19

Makaron z ketchupem

  
Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń babcia nauczyła
mamę, mama mnie a ja teraz swoją córkę. najlepszy
zrobiony z własnym tradycyjnie wyrobionym makaronem. 

Składniki:
-2 szkl mąki pszennej
-2 duże jajka
- 1/4 łyżeczki soli
-ewentualnie trochę wody do wyrobienia ciasta
- mąkę do podsypania przy wałkowaniu
- sól do wody do gotowania
Ponad to:
-2 średnie cebule
- około 1/2 szkl pikantnego ketchupu
- olej do smażenia
- sól do smaku

Sposób wykonania:
 Z mąki, jajek, soli i niewielkiej ilości wody wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, ciasto odkładamy na bok na około 15 minut żeby odpoczęło ( potem lepiej się wałkuje). Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko wierzch ciasta posypujemy obficie mąką i zwijamy ciasto i rulonik dzięki mące ciasto się nie sklei. Rulonik z ciasta kroimy teraz na jak najcieńsze plasterki pokrojone ciasto podrzucamy między palcami aby się porozwijało i nie było sklejone. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją przed  wrzuceniem makaronu. Makaron gotujemy około 3-4 minuty. Dobrze go płuczemy o odcedzamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulkę gdy cebula się zeszkli dodajemy ugotowany makaron i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy ketchup i sól do smaku smażymy jeszcze chwilkę i gotowe!  Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego! 
Mój mały pomocnik :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz