2015/01/11

Ciasto Snickers

Ciasto bez pieczenia, łatwe do wykonania i bardzo słodkie. 
W smaku bardzo przypomina klasyczny baton snickers.

Składniki:
Na spód:
- 350g herbatników
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 100g mlecznej czekolady
Karmel:
- 150g cukierków krówek
- 100g gotowej masy kajmakowej  
- 200g orzeszków ziemnych prażonych nie solonych
Krem orzechowy:
- 700ml śmietany 30%
- 3 fixy do śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 100g kremowego masła orzechowego
- 3 łyżki pełnego mleka w proszku   
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl ciepłego mleka
Wierzch ciasta:
- 2 batony snickers
- garść orzechów ziemnych
- wiórki czekolady mlecznej       

Sposób wykonania:
Spód:
Herbatniki drobno kruszymy (ja zmieliłam je w malakserze). Margarynę i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do herbatników dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą i na dno formy wykładamy masę z herbatników wyrównujemy powierzchnię i dobrze dociskamy masę łyżką. 
Karmel:
Cukierki krówki kruszymy i wkładamy do rondelka stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy cukierki, dodajemy masę kajmakową gdy się połączy z krówkami wsypujemy orzechy mieszamy i przekładamy masę na nasz kruchy spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy ciasto do lodówki aby sie schłodziło
Krem orzechowy:
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w ciepłym mleku. Śmietanę przelewamy do miksera i ubijamy na wysokich obrotach pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem, zmniejszamy obroty na poziom2 i dodajemy masło orzechowe, mleko w proszku i żelatynę. Miksujemy aż składniki się dobrze połączą i szybko przekładamy krem na warstwę karmelu z orzechami. Wyrównujemy powierzchnię. 
Wierzch ciasta dekorujemy baronami pokrojonymi w plasterki, wiórkami czekolady i orzeszkami ziemnymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej aby chłodziło się całą noc.
    Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Ooo tak, jak ktoś chce sobie mocno osłodzić życie, to warto zrobić takiego Snickersa ;))) Ale trzeba przyznać, że przez tą słodycz ciasto jest bardzo ekonomiczne, bo wystarczająca jest mała porcja- przez co można delektować się nim przez 3-4 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie. Boże. Rozpusta w 100%. Wygląda tak pysznie i cudownie że zaraz pożrę zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej wielkości była blaszka??

    OdpowiedzUsuń