Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
-1/2 szkl mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki suchego maku
Na krem:
- 600ml śmietany 30%
- 3 fixy do śmietany
- cukier puder 3-4 łyżki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100ml ciepłego mleka
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki fioletowe
Sposób wykonania:
Cisto:
Jajka ubijamy w mikserze razem z cukrem na gęstą puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i makiem. Suche składniki stopniowo dodajemy do ubitej masy jajecznej i delikatnie całość mieszamy. Masę przekładamy do średniej prostokątnej formy do pieczenia ( wyłożonej prędzej papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 25-30 minut. Ciasto studzimy.
Krem:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszamy z fixem do śmietany i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę aby składniki dobrze się rozmieszały.
Przygotowanie ciasta:
Na upieczone prędzej ciasto wykładamy nasz Dżem Ekstra z Fig na dżem wykładamy nasz krem i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi rozrabiamy galaretki zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zimną prawie tężejącą galaretkę przelewamy na nasze ciasto i wstawiamy ponownie do lodówki.
Smacznego:)
Te fioletowe galaretki wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. I ta fioletowa galaretka - genialne!
OdpowiedzUsuń