2014/12/05

Szynka pieczona w musztardzie miodowej z korniszonami

Składniki:
Na szynkę:
- Szynka około 1,2kg
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne 
- 1 słoik małych korniszonów
- 4 łyżki oleju
- Kawałek słoniny (żeby wyłożyć dno naczynia)
-3 małe cebule
-  3-4 ząbki czosnku
Na smażoną kapustę:
- 1/2 kg kapusty kwaszonej z marchewką
8-10 pieczarek
- 1 niewielka cebula
- 4 owoce jałowca
-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 spory liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
-olej do smażenia

Sposób wykonania:
Szynka:
   Mięso dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem robimy głębokie nacięcia z obu stron szynki w które wkładamy małe korniszony. Nadzianą szynkę ciasno związujemy sznurkiem (jak baleron). Musztardę Miodową mieszamy z olejem i przyprawami tak przygotowaną glazurą pokrywamy całą szynkę i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy słoniną na nią kładziemy przygotowaną szynkę dookoła układamy obrane i przekrojone na pół cebulę oraz całe ząbki czosnku. Szynkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st.C i pieczemy przez 30 minut po czym wyjmujemy szynkę i polewamy ją wytopionym tłuszczem z dna naczynia i ponownie wkładamy do piekarnika pieczemy szynkę jeszcze przez 1,5 godziny w tej samej temperaturze pamiętając żeby co 15 minut wyjmować danie i polewać tłuszczem, szynka dzięki temu nie będzie sucha i twarda.
Kapusta smażona:
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, obraną cebulę kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na niej pieczarki z cebulą. Kapustę najpierw sprawdzamy czy nie jest zbyt kwaśna jeśli tak to płuczemy ją chwilę w zimnej wodzie, następnie odciskamy nadmiar wody i kroimy kapustę bardzo drobno. Kapustę dokładamy na patelnię do pieczarek i cebuli dodajemy owoce jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Kapustę smażymy około 40 minut co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak.
Szynka po wyjęciu z piekarnika powinna odpocząć około 10 minut. Podajemy ją ze smażoną kapustą i gotowanymi ziemniakami z koperkiem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne zdjęcia.Bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tymi korniszonami, chetnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń