2014/12/20

Praliny korzenne

Składniki:
Praliny:
- 250g ciastek korzennych w czekoladzie (Barbakanki)  
- 100g twarogu
- 3 łyżki mleka zagęszczonego skondensowane
- 50g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady
- barwnik spożywczy złoty 
(użyłam barwnik w proszku rozcieńczyłam kilkoma kroplami wódki)

Sposób wykonania:
    Praliny:
Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopioną gorzką czekoladę, twaróg i mleko zagęszczone skondensowane. dokładnie mieszamy i masę wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie można już formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i w czekoladzie zanurzamy nasze pralinki strząsając nadmiar czekolady, odkładamy je na pergamin a gdy czekolada zastygnie przekładamy pralinki do papierowych foremek. Wierzch każdej pralinki smarujemy małym pędzelkiem robiąc wzorek złotym barwnikiem spożywczym. 
Pralinki są idealnym prezentem dla przyjaciół lub rodziny.



Korzenne przysmaki

3 komentarze:

  1. Wyglądają rewelacyjnie, nie wiedziałam, że jest barwnik o takim kolorze. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jestem pod wrażeniem, ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo elegancko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń