Składniki:
Praliny:
- 250g ciastek korzennych w czekoladzie (Barbakanki)
- 100g twarogu
- 3 łyżki mleka zagęszczonego skondensowane
- 50g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady
- barwnik spożywczy złoty
(użyłam barwnik w proszku rozcieńczyłam kilkoma kroplami wódki)
Sposób wykonania:
Praliny:
Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopioną gorzką czekoladę, twaróg i mleko zagęszczone skondensowane. dokładnie mieszamy i masę wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie można już formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i w czekoladzie zanurzamy nasze pralinki strząsając nadmiar czekolady, odkładamy je na pergamin a gdy czekolada zastygnie przekładamy pralinki do papierowych foremek. Wierzch każdej pralinki smarujemy małym pędzelkiem robiąc wzorek złotym barwnikiem spożywczym.
Pralinki są idealnym prezentem dla przyjaciół lub rodziny.
Wyglądają rewelacyjnie, nie wiedziałam, że jest barwnik o takim kolorze. :)
OdpowiedzUsuńWow! Jestem pod wrażeniem, ślicznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wyglądają :)
OdpowiedzUsuń