Składniki:
Kuleczki:
- 800g ziemniaków
- 1 jajko
- 100g żółtego sera
- 1 małą cebulę lub dwie szalotki
- sól, pieprz i kardamon do smaku
- 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej
- około 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia około 1 litra
- masło do smażenia szalotek
Panierka:
- około 1/2 czerstwego chleba pszennego
- 1 jajko
- łyżkę mleka
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Szalotkę kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości masła do momentu aż szalotka się zeszkli. Ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu rozgniatamy dokładnie widelcem dodajemy do nich zeszkloną szalotkę, ser, jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i przyprawy do smaku dokładnie mieszamy. W zależności od rodzaju użytych ziemniaków gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy więcej mąki pszennej. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Z czerstwego chleba odcinamy skórkę a miękki biały środek wkładamy do malaksera i miksujemy pulsacyjne tak długo aż z chleba będą bardzo drobne okruszki. Jajko roztrzepujemy w osobnej miseczce z łyżką mleka.
Kuleczki ziemniaczane najpierw maczamy w jajku a potem dokładnie obtaczamy je w okruchach chleba. Olej, musi go być tyle aby całe kuleczki były zanurzone, rozgrzewamy w rondelku i do gorącego wrzucamy przygotowane kulki smażymy kilka minut aż panierka stanie się złocista. Wyjmujemy je i kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz