2014/12/14

Kokosanki z żurawiną i mleczną czekoladą

 Składniki:
- 150g wiórków kokosowych
- 50g suszonej żurawiny
- 40g margaryny
- 130g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 małe białka jaja
-100g mlecznej czekolady
- szczypta soli

Sposób wykonania:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niej 100g cukru i mieszamy aż cukier się rozpuści, następnie wsypujemy wiórki i posiekaną drobno  żurawinę dokładnie całość mieszamy. Schładzamy do temperatury pokojowej. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy 30g cukru pudru i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę przekładamy do wystudzonych wiórek kokosowych z żurawiną i delikatnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st.C na około 12-15 minut.  Ciasteczka studzimy.
Mleczną czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W roztopionej czekoladzie maczamy spód Kokosanek i odkładamy je na rozłożony na blacie papier do pieczenia i czekamy aż czekolada zastygnie. 
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Mmm, dawno nie jadłam kokosanek, a żurawiną to chyba nigdy:)

    OdpowiedzUsuń