2014/12/04

Domowy smalec ze skwarkami i cebulką


Składniki:
- 1/2 kg słoniny
- 1 średniej wielkości cebula
- sól do smaku

Sposób wykonania:
Słoninę dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Słoninę kroimy w drobną  kostkę i przekładamy na patelnie, smażymy na najmniejszym palniku przez około 20 minut aż skwarki zrobią się lekko brązowe i chrupiące. Cebulę drobniutko kroimy w kostkę i dodajemy do tłuszczu smażymy przez chwilkę a gdy cebula się zeszkli wyłączamy gaz dodajemy sól do smaku mieszamy i gorący tłuszcz ze skwarkami i cebulką przekładamy do mniejszych pojemników  i wstawiamy do lodówki. Gdy smalec zastygnie jest gotowy do podania.
Smacznego!

I na koniec oczywiście nie mogłam zapomnieć o sikorkach :)
 
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowy smalec... niestety. ;) Narobiłaś mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń