2014/11/21

Chleb odrywany

Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
-2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/3 szkl ciepłego mleka
- 1 łyżkę cukru
-1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szkl wody w temp. pokojowej
-2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
Na farsz:
- 100g szynki w plasterkach
- 100g żółtego sera
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- 1 łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz cayenne do smaku
-1 łyżkę masła do smażenia

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdzami, solą i cukrem. Dodajemy lekko roztrzepane jajko, olej, ciepłe mleko i wodę. Ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na bok na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 5mm aby powstał prostokąt.
Farsz:
Plasterki szynki kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim cebulę z wędliną na najmniejszym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż cebulka się zeszkli. Ser ścieramy na  tarce na drobnych oczkach.
Przyrządzenie chleba:
Na rozwałkowane ciasto drożdżowe wykładamy przestudzony farsz i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni, następnie  posypujemy  serem. Całość kroimy w prostokąty. Podłużną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia stawiamy na stole lekko pochyloną (patrz zdjęcia), układamy prostokąty jeden na drugim, aż zapełnimy całą foremkę. Odstawiamy na około 15 minut żeby ciasto ponownie wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 40 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno odrywając sobie po kawałku.
Smacznego!

 

3 komentarze: