2020/04/26

Ciasto Delicja XXL

Składniki:
  Na biszkopt:
- 4 jajka
-1/2 szkl cukru
-1/2 szkl mąki pszennej
-1/2 szkl mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Pozostałe składniki:
-1 Galaretka truskawkowa
-100g czekolady mlecznej
-50g czekolady gorzkiej
-50ml śmietany 30%


Sposób wykonania:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i miksować aż masa będzie jasna i puszysta. 
Mąkę pszenną wymieszać z  mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 20 minut. Studzimy. 
Galaretkę przyrządzamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu przelewamy do patelni gdy ostygnie do temperatury pokojowej wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Galaretkę przekładamy na środek biszkoptu. 
Czekoladę mleczną i gorzką siekamy na małe kawałki wkładamy do miseczki dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Roztopioną czekoladą smarujemy górę biszkoptu dookoła galaretki następnie pokrywamy nią całą galaretkę wykałaczką tworzymy charakterystyczny wzorek na wierzchu i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby czekolada stwardniała.

 

3 komentarze: