2015/01/05

Ciasto Pierwsza Gwiazdka

To ciasto jest dla mnie wyjątkowe z kilku powodów. Nazwałam go Pierwsza Gwiazdka ponieważ te święta były pierwszymi świętami mojej Córeczki która  w pierwsze święto skończyła pół roczku. Kolejny powód  dla którego je upiekłam to, to że ta wigilia była  pierwszą w Naszym nowym Domu który kupiliśmy w lipcu 2014 roku. I kolejna inspiracja aby to ciasto powstało był konkurs E.Wedel w którym ciasto wygrało główną nagrodę Mikser KitchenAid wraz z akcesoriami,  który od wielu lat był moim wielkim marzeniem i dzięki temu wypiekowi moje marzenie się spełniło :)

Składniki:
Na Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka 
Na galaretkę:
- 1 szklankę mrożonych wiśni bez pestek
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczkę agar-agar
- 1/2 szkl wody
  Na krem:
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 100g gorzkiej czekolady E.Wedel
- 50ml likieru czekoladowego E.Wedel
- 3 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 50g gorzkiej czekolady E.Wedel
- 100g czekolady mlecznej E.Wedel-
- 1 łyżkę wiórek kokosowych
- kilka złotych perełek

 Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy do masy suche składniki i delikatnie całość mieszamy. Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 30 minut. Z ostudzonego ciasta wycinamy dwa równej wielkości trójkąty.
Galaretka:
  Wiśnie, 1/4 szkl cukru, wodę i agar agar wkładamy do rondelka i podgrzewamy do temperatury około 90st.C (nie gotujemy) mieszamy aż agar agar się dobrze rozpuści.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej 100g roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady i likier czekoladowy miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.Połowę kremu czekoladowego przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem smarujemy cienko wierzch w obu trójkątach ciasta. Na jednym kawałku ciasta kremem z rękawa cukierniczego robimy wysoki brzeg do tak przygotowanego ciasta wlewamy przestudzone wiśnie i odstawiamy na około 15-20 minut żeby galaretka z wiśniami zastygła. przykrywany galaretkę drugą połową ciasta.Smarujemy boki i górę ciasta pozostałym kremem. Boki ciasta obsypujemy startą drobno mleczną czekoladą a na wierzch wyciskamy w ładny wzorek pozostały krem z rękawa cukierniczego.
Wykończenie ciasta:
50g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i temperujemy ją. Przygotowujemy szablon z gwiazdkami który wkładamy w "koszulkę" do dokumentów i dobrze zatemperowaną czekoladą robimy gwiazdki wg wzorów. czekamy aż czekoladowe gwiazdki zastygną.Gwiazdki starannie układamy na cieście. posypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi. i przyozdabiamy złotymi perełkami.

4 komentarze:

  1. fajnie wygląda ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Półroczna córka i czas na takie wypieki. Jesteś cudotwórczynią. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pięknie wykonane! :) I gratuluję wygranej- z tylu setek zgłoszeń być na podium, to dopiero wyróżnienie! :))) Ja tam wyjadam słodkości z Wedlowskiego kosza :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwycająca dekoracja :)
    Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń