To ciasto jest dla mnie wyjątkowe z kilku powodów. Nazwałam go Pierwsza Gwiazdka ponieważ te święta były pierwszymi świętami mojej Córeczki która w pierwsze święto skończyła pół roczku. Kolejny powód dla którego je upiekłam to, to że ta wigilia była pierwszą w Naszym nowym Domu który kupiliśmy w lipcu 2014 roku. I kolejna inspiracja aby to ciasto powstało był konkurs E.Wedel w którym ciasto wygrało główną nagrodę Mikser KitchenAid wraz z akcesoriami, który od wielu lat był moim wielkim marzeniem i dzięki temu wypiekowi moje marzenie się spełniło :)
Składniki:
Na Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Na galaretkę:
- 1 szklankę mrożonych wiśni bez pestek
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczkę agar-agar
- 1/2 szkl wody
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczkę agar-agar
- 1/2 szkl wody
Na krem:
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 100g gorzkiej czekolady E.Wedel
- 50ml likieru czekoladowego E.Wedel
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g gorzkiej czekolady E.Wedel
- 50ml likieru czekoladowego E.Wedel
- 3 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 50g gorzkiej czekolady E.Wedel
- 100g czekolady mlecznej E.Wedel-
- 100g czekolady mlecznej E.Wedel-
- 1 łyżkę wiórek kokosowych
- kilka złotych perełek
- kilka złotych perełek
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Następnie wsypujemy do masy suche składniki i delikatnie całość
mieszamy. Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 30
minut. Z ostudzonego ciasta wycinamy dwa równej wielkości trójkąty.
Galaretka:
Wiśnie, 1/4 szkl cukru, wodę i agar agar wkładamy do rondelka i
podgrzewamy do temperatury około 90st.C (nie gotujemy) mieszamy aż agar
agar się dobrze rozpuści.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej 100g
roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady i likier czekoladowy
miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.Połowę kremu czekoladowego
przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem smarujemy cienko
wierzch w obu trójkątach ciasta. Na jednym kawałku ciasta kremem z
rękawa cukierniczego robimy wysoki brzeg do tak przygotowanego ciasta
wlewamy przestudzone wiśnie i odstawiamy na około 15-20 minut żeby
galaretka z wiśniami zastygła. przykrywany galaretkę drugą połową
ciasta.Smarujemy boki i górę ciasta pozostałym kremem. Boki ciasta
obsypujemy startą drobno mleczną czekoladą a na wierzch wyciskamy w
ładny wzorek pozostały krem z rękawa cukierniczego.
Wykończenie ciasta:
50g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i temperujemy ją.
Przygotowujemy szablon z gwiazdkami który wkładamy w "koszulkę" do
dokumentów i dobrze zatemperowaną czekoladą robimy gwiazdki wg wzorów.
czekamy aż czekoladowe gwiazdki zastygną.Gwiazdki starannie układamy na cieście. posypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi. i przyozdabiamy złotymi perełkami.
fajnie wygląda ;))
OdpowiedzUsuńPółroczna córka i czas na takie wypieki. Jesteś cudotwórczynią. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo pięknie wykonane! :) I gratuluję wygranej- z tylu setek zgłoszeń być na podium, to dopiero wyróżnienie! :))) Ja tam wyjadam słodkości z Wedlowskiego kosza :)))
OdpowiedzUsuńZachwycająca dekoracja :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)