Składniki:
-kurczak o wadze ok 1 i 1/2 kg
- suszone śliwki Kresto 100g
- rodzynki jumbo Kresto 100g
- morele suszone kresto 100g
- 1/2 szklanki domowej nalewki np z pigwy czy derenia
- 150g masła
-2 kwaśne twarde jabłka
-Przyprawy do smaku:
-sól
-pieprz ziołowy
- ostra papryka
- ćwierć łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Kurczaka dokładnie myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy miękkim masłem i posypujemy przyprawami.
Rodzynki Jumbo wkładamy do miseczki dodajemy suszone śliwki pokrojone na połówki i morele suszone pokrojone w paski. Wymieszane bakalie zalewamy nalewką i odstawiamy na minimum 1 godzinę a najlepiej przygotować je dzień wcześniej . Tak przygotowanymi bakaliami faszerujemy naszego kurczaka i zawiązujemy mu nogi sznurkiem.
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy na cząstki,wycinamy gniazda nasienne i układamy je na dnie naczynia żaroodpornego jabłka możemy posypać bakaliami jeśli jakieś zostały z farszu. Na jabłka kładziemy prędzej przygotowanego kurczaka i wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 190st.C na około 1 godzinę i 20 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!