2016/06/18

Kolorowa sycąca sałatka z cieciorką i czerwoną porzeczką

Składniki:
- garść młodych liści sałaty masłowej
- Pęczek rzodkiewki (czerwonej i/lub złotej)
- kilka pomidorków koktajlowych pomarańczowych
- kilka pomidorków koktajlowych żółtych
-50g sera pleśniowego (typu blue)
- cieciorkę gotowaną na parze Bonduelle
- garść owoców czerwonej porzeczki   
Dressing:
 - 3 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sól morską
- pieprz ziołowy 

Sposób wykonania:
Warzywa:sałatę, pomidorki i rzodkiewki dobrze płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pomidorki pomarańczowe kroimy na połówki a żółte na ćwiartki natomiast rzodkiewki w cieniutkie plasterki. Na półmisku rozkładamy chrupiące listki sałaty masłowej dokładamy słodkie pomidorki, plasterki rzodkiewek, cieciorkę gotowaną na parze Bonduelle i kwaskowe owoce czerwonej porzeczki. Na koniec na  kompozycję warzyw i owoców kruszymy lekko pikantny ser pleśniowy. 
Dressing: do małego słoiczka wlewamy olej i sok z cytryny dodajemy sporą szczyptę soli morskiej i pieprzu ziołowego, zakręcamy słoiczek i energicznie nim potrząsamy. Takim dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.
Smacznego!

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz