2016/03/22

Kwitnące Muffinki

Składniki:
Na ciasto:
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1/2 szkl zmielonych orzechów laskowych
- 1 szkl mleka
-1/3 szkl oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na krem (kwiatki):
- 600 ml śmietany 36%
-3 fixy do śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze (ja użyłam barwników w proszku)    

 Sposób wykonania:
Ciasto:
Do misy miksera wbić  jajka, dodać mleko i olej miksować na małych obrotach około 2 minuty.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, zmielonymi orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo po 1 łyżce suche składniki. Tak przygotowaną masę przekładamy do papierowych bądź sylikonowych papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st.C na około 17-19 minut. Studzimy.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywny krem z cukrem pudrem i fixem. Krem dzielimy na 5  części do każdej dodajemy inny barwnik (czerwony, różowy, niebieski, żółty i brązowy).  Przygotowujemy również 5 rękawów cukierniczych z różnymi końcówkami które napełniamy przygotowanymi kremami i tworzymy na mufinkach różnorodne kwiatki.
Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz