2016/03/17

Jajka w gniazdku

Składniki:
- 5 jajek kurzych
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 2-3 łyżki majonezu
- wędzona papryka
- listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na miękko, żeby ścięło się tylko białko a żółtko było płynne. obieramy delikatnie ze skorupki i odcinamy kawałeczek jajka od dołu by stabilnie stało. 
Z ciasta francuskiego wycinamy 10 krążków 5 cm i w 5 z nich wycinamy środek tak by powstał krążek szerokości pół centymetra który kładziemy na wycięte całe koło a w środek stawiamy ugotowane jajka. Tak przygotowane jajka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st.C i pieczemy przez około 15 minut. 
Po wyjęciu czekamy żeby jajka trochę przestygły i odcinamy im czubeczek i wyciągamy żółtka. Odcięte czubki i żółtka wkładamy do misy blendera dodajemy majonez i ćwierć łyżeczki wędzonej papryki miksujemy całość na gładki krem który następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z zamontowaną końcówką - dużą gwiazdą i napełniamy nim wydrążone prędzej jajka. Całość posypujemy delikatnie wędzoną papryką i dodajemy listki mięty do dekoracji.
Smacznego!   



1 komentarz: