2016/02/05

Pączki z dziurką w polewie kawowej

Składniki:
Na pączki:
-1/2 kg mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op suchych droży (7g)
- 2 żółtka
-około 1 i 1/2 szkl ciepłego mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- około 0,75l oleju rzepakowego do smażenia
Na polewę:
- 1 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy Cykoriada Klasyczna
- 3-4 łyżki wrzątku

Sposób wykonania:
Pączki:
mąkę pszenną mieszamy z drożdżami i cukrem pudrem następnie dodajemy żółtka i ciepłe mleko wyrabiamy miękkie gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło zagniatamy aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Odkładamy na około godzinę aby wyrosło.
Ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1cm i wycinamy krążki w każdym krążku wycinamy otwór na środku. Odkładamy pączki aby podwoiły swoją objętość i smażymy je na gorącym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor. Odkładamy do ostudzenia.
Polewa:
Cukier puder mieszamy z kawą i dodajemy wrzątek lukrem polewamy nasze pączki i gotowe.
Smacznego!
       

1 komentarz: