2016/01/02

Zupa z pietruszki i pieczonego jabłka

 Składniki:
-3-4 duże pietruszki (biały korzeń)
-3 słodkie jabłka
-sól
-dużą szczyptę kardamonu
-dużą szczyptę gałki muszkatołowej
-2 łyżki słodkiej śmietany 30 %
-2 jajka
-1 i 1/3 szkl mąki pszennej
-1 i 1/3 szkl mąki pszennej
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki kakao E.Wedel
-około 1 i 1/2 szkl mleka
-łyżkę oleju
-płatki pełnoziarniste
-Czekoladę karmelową z solonymi orzeszkami E.Wedel

 
Sposób wykonania:
Pietruszkę dokładnie obrać i umyć. Pokroić ją na drobną kosteczkę włożyć do garnka i zalać około 0,75l wody. Gotować do miękkości.W czasie gdy pietruszka się gotuje przygotowujemy jabłka: dokładnie je umyć i wydrążyć środek z pestkami, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piec 10 minut. Lekko przestudzić i zdjąć skórkę.  
Ciasto naleśnikowe:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem i ciemnym Kakao. Dodać jajka i mleko całość miksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy cieniutkie naleśniki.
Naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy na kawałki około 1 i 1/2 cm nabijamy je na patyczki do szaszłyków.
Do ugotowanej pietruszki dodajemy miąższ pieczonych jabłek sól, kardamon i gałkę muszkatołową całość zmiksować dokładnie blenderem na aksamitny krem (gdy masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę gorącej wody). Zupę stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia na koniec dodajemy słodką śmietanę, mieszamy i gotowe.  
Rozlewamy zupę do miseczek dodajemy naleśniki na patyczku i na wierzchu posypujemy płatkami pełnoziarnistymi i posiekaną czekoladą karmelową z solonymi orzeszkami .
Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz