2016/01/29

Tort Różany z wiśniami

Składniki:
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
-1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem różany:
- 600ml śmietany kremówki 30%
- 1/3 szkl cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
- kilka kropel olejku różanego
Na krem maślany:
-150g miękkiego masła
- 3/4 szkl cukru pudru
- aromat waniliowy  
Pozostałe składniki:
- Konfitura wiśniowa
- Biały lukier plastyczny
- 250ml śmietany 30% (na  różyczki)
- 1 fix do śmietany
- barwniki spożywcze: różowy i zielony
 
Sposób wykonania:
Biszkopt :
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta. 
Mąkę pszenną wymieszać z  mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25-30 minut. Studzimy i przecinamy na 3 równe warstwy.
Krem różany:
Śmietanę ubijamy na krem, fixy do śmietany mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do śmietany na koniec dodajemy do kremu olejek różany.
Warstwy tortu smarujemy konfiturą wiśniową i przekładamy kremem różanym.
 Krem maślany:
Miękkie masło miksujmy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na puszystą lśniącą masę. Kremem maślanym smarujemy cały tort z wierzchu i wstawiamy do lodówki.
Schłodzony tort obkładamy cienko rozwałkowanym lukrem plastycznym. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i fixem. Dzielimy ją na 2 części do jednej dajemy różowy barwnik spożywczy a do drugiej zielony. Przekładamy do rękawów cukierniczych i za pomocą specjalnych końcówek robimy z kremu róże, listki i ozdobne wzorki.
 Smacznego!
 


8 komentarzy:

  1. Zachwycający torcik i na pewno przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort pierwsza klasa. Pięknie się prezentuje i na pewno dobrze smakuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie Kuchnia PauletteS. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekałam na ten przepis, pięknie wygląda a te róże przepiękne jak by z foremki odbite idealne i równiutkie. Glatyluję zdolności i cierpliwości bo to trudna rzecz do wykonania, jeśli można zapytać to jaką tylką wykonane zostały te kwiaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Róże robiłam tylką taką jak w linku:
      http://www.cafe-chocolate.pl/871-1462-thickbox/wilton-tylka-nr-125-platek-rozy-wstazka.jpg
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuję może kiedyś się skuszę spróbować :)

      Usuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń