2016/01/22

Deser kawowy z bezy włoskiej

  
Składniki:
- 2 białka jaja
- 180g drobnego cukru 
- 2 łyżeczki Kawy Cykoriada z Różą (Płynny ekstrakt)
- 250g ciastek migdałowych
- garść posiekanych migdałów
- małe kuleczki cukrowe do dekoracji

Sposób wykonania:
Cukier wsypujemy do rondelka dodajemy do niego 40ml wody i gotujemy na małym ogniu (Nie mieszamy!) aż osiągnie konsystencję syropu i studzimy do około 100st.C.
Białka ubijamy jak na bezę gdy będzie sztywna ustawiamy mikser na najwyższych obrotach i cieniutką strużką  wlewamy do nich syrop cukrowy.
Bezę miksujemy przez około 10-12 minut aż przestygnie. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki kawy Cykoriada z Różą. 
Ciasteczka migdałowe kruszymy mieszamy z posiekanymi migdałami i wsypujemy na dno szklaneczek w których chcemy podać deser.
Bezę kawową przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną ozdobną końcówką i wyciskamy równe porcje do przygotowanych szklanek. Posypujemy małymi cukrowymi kuleczkami i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Smacznego!  


1 komentarz: