2015/09/30

Koktajl z jeżynami i płatkami owsianymi


 Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego
- kilka świeżych lub mrożonych jeżyn
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki razem miksujemy, przelewamy koktajl do wysokiej  szklanki, wierzch możemy posypać suchymi płatkami i położyć łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Smacznego!
 
   

2015/09/23

Rosołek z kurki

 Przepis wygrał nagrodę II stopnia w konkursie:
Składniki:
- włoszczyznę:
marchewki, pietruszka z natką, por i seler
- 2-3 skrzydełka z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- ryż biały (200g)
 - szczyptę kurkumy

Sposób wykonania:
 Warzywa dokładnie płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy skrzydełka dorzucamy warzywa i wlewamy około 2 i pół litra wody. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, gdy lekko przestygnie połowę ryżu przekładamy do miseczki i dodajemy do niego szczyptę kurkumy co nada mu żółtą barwę ale nie wpłynie to znacząco na jego smak. Z białego ryżu formujemy kwokę a z ryżu żółtego małe kurczaczki z marchewki wyciągniętej z rosołku wycinamy kurce grzebień i dziubki ze świeżej natki pietruszki robimy im oczka ;) Podajemy: Do głębokiego talerza nalewamy rosołku układamy delikatnie naszą kurkę i kurczaczki dookoła kładziemy kawałki ugotowanego delikatnego mięska i plasterki ugotowanej w rosołku marchewki można ozdobić talerz jeszcze listkami świeżej natki. 
Smacznego 
 

2015/09/12

Dżem z jabłek, marchewek i pomarańczy.

Składniki:
- 2 kg jabłek 
(przygotowane bez gniazd nasiennych,skórek i pestek)
- 1 kg marchewki
- 3 pomarańcze
- 1/2 kg cukru
- 2 opakowania żelfix 3w1

Sposób wykonania:
Marchewki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości.
W osobnym garnku gotujemy jabłka aż się rozpadną, Do jabłek dodajemy sok świeżo wyciśnięty z 3 pomarańczy i ugotowane marchewki, całość blendujemy na gładki mus, dodajemy na koniec cukier i żelfix gotujemy jeszcze przez około 3 minuty i gotowy gorący dżem przekładamy szybko do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręcamy i odkładamy na bok dnem do góry. Ja przykrywam jeszcze słoiczki bawełnianą ściereczką i czekam aż całkowicie ostygną.
Smacznego!    

2015/09/08

Przekąska z winogron i słonych paluszków

Składniki:
- zielone winogrona (najlepiej bezpestkowe)
- serek Ricotta 
- słone paluszki
 
Sposób wykonania:
Winogrona myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Paluszki kruszyny na drobne kawałeczki. Winogrona dokładnie obkładamy serkiem Ricotta a następnie obtaczamy w pokruszonych paluszkach. W każdą kuleczkę wbijamy wykałaczkę.  
Smacznego!
  

2015/09/01

Sałatka Caprese

 Składniki:
- 1 duża kulka mozzarelli
- 2 pomidory malinowe
- świeże liście bazylii
- Oliwa z oliwek 
- sól morska

Sposób wykonania:
Pomidory dobrze myjemy i kroimy w równą kostkę o bokach około 1,5 cm.
Mozzarellę również kroimy w taką samą kostkę jak pomidory, układamy na talerzu na przemian mozzarella i pomidor. Całość posypujemy listkami bazylii pokrojonymi w cieniutkie paseczki, szczyptą soli morskiej i na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. 
Smacznego!
 
 Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2015