2015/06/13

Tort Biedronka

Składniki:
- 2 Okrągłe biszkopty z 4 jajek (25cm )
- 1 biszkopt z 3 jajek ( 18cm )  
Krem Straciatella:
- 600ml śmietany 30%
- 3 fixy do śmietany
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 80g startej na tarce mlecznej czekolady
Krem maślany:
-1 kostka miękkiego niesolonego masła
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- esencję waniliową
Do przełożenia:
-Dżem truskawkowy
(użyłam domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią)  
Dekoracja:
 Lukier plastyczny czerwony, czarny biały i zielony
- 2 patyczki od szaszłyków 
- zielony barwnik spożywczy

Sposób wykonania:     
2 większe biszkopty kroimy na równe warstwy (każdy biszkopt 3 warstwy) Układamy jeden na drugim i wycinamy kształt półkuli. 
Krem straciatella:
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier pudem wymieszany z fixami do śmietany ubijamy chwilę i wsypujemy startą na  tarce mleczną czekoladę miksujemy aż składniki dobrze się wymieszają.
Spodnią warstwę biszkoptu smarujemy obficie dżemem truskawkowym i kładziemy porcję kremu. Na krem kładziemy kolejną warstwę biszkoptu, dżem truskawkowy i krem powtarzamy czynność do ostatniej warstwy biszkoptu. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
Miękkie masło wkładamy do misy miksera dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier puder na koniec esencję waniliową i miksujemy około 10 minut aż masa będzie puszysta. 
Z małego biszkoptu (18cm) Wycinamy "głowę" biedronki. 
Schłodzony korpus i głowę z biszkoptu smarujemy dokładnie kremem maślanym i wkładamy do lodówki aby krem dobrze się schłodził. Najlepiej na noc.
Ciasto dekorujemy lukrem plastycznym. Z patyczków robimy czułki biedronki.
Z zielonego lukru wycinamy listki które cieniujemy pędzelkiem zielonym barwnikiem spożywczym.
Smacznego!

 

2015/06/10

Ciasto Cappuccino

Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego   
Krem kawowy:
-300ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl gorącego mleka
Krem Cappuccino:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 90g cappuccino waniliowe (w proszku)
- 3 łyżeczki żelatyny 
- 1/4 szkl gorącego mleka
Krem śmietankowy:
-200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Do dekoracji:
- Płatki róży

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i  cukier waniliowy i miksujemy na białą puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej masy dodajemy stopniowo suche składniki i dobrze całość mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy przez około 20 minut. Biszkopt studzimy.  
Krem kawowy. 
Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy kakao, Ostygniętą kawę i na koniec rozpuszczoną żelatynę miksujemy aż składniki dobrze się połączą i wykładamy masę na biszkopt. Wyrównujemy powierzchnię kremu i wstawiamy do lodówki.
Krem Cappuccino:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche Cappuccino i na koniec rozpuszczoną żelatynę miksujemy aż składniki dobrze się połączą i krem przekładamy na zastygnięty krem kawowy i wyrównujemy powierzchnię. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki.
Krem Śmietankowy:
Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem. Śmietanę wykładamy na krem cappuccino i wstawiamy do lodówki żeby masa się schłodziła.
Gotowe ciasto kroimy w kostkę i dekorujemy płatkiem róży.
Smacznego!

         

2015/06/02

Klops z kremową mozzarellą, gruszą w rozmarynie i aromatyzowanym kuskusem


Składniki:

Klops:
- 250g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- łyżkę drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 kromek czerstwego chleba
- 1/2szkl mąki pszennej
- 1 jajko do panierki
- 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami Cytryna i Bazylia
- Mozzarella
- olej z pierwszego tłoczenia do smażenia
 
Gruszki:
-2 gruszki
- Gałązkę świeżego rozmarynu
- skórka z 1/2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1/2 litra wody

Kuskus:
- 1 szkl kuskusu
- 3 łyżki oleju Kujawski z ziołami Cytryna i bazylia
- niepełna szklanka wrzątku

Sposób wykonania:
 Klops:
Mięso mielone dobrze wymieszać z bułką tartą, 1 jajkiem, posiekanym rozmarynem i solą i pieprzem do smaku. Mozzarellę kroimy na plasterki. Z czerstwego chleba odcinamy skórkę a środek drobno kruszymy (możemy zmielić malakserem) i mieszamy z 2 łyżkami oleju Kujawski z ziołami cytryna i bazylia . Jajko roztrzepać w miseczce. Z mięsa robimy cienki klops, możemy posłużyć się metalową obręczą, na środku klopsa kładziemy plasterek mozzarelli (powinien być o 1cm średnicy mniejszy niż klops) na wierzch kładziemy cienką warstwę mięsa tak by szczelnie zamknąć w środku ser. Gotowe klopsy obtaczamy najpierw w mące następnie w jajku i na koniec w okruszkach chleba, smażymy je na rozgrzanym oleju często odwracając aż będą złociste. 
Gruszki:
Gruszki obieramy ze skórki przecinamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy 1/2 litra wody wkładamy gruszki, rozmaryn, skórkę z cytryny i cukier Gotujemy na wolnym ogniu aż gruszki będą miękkie.  
Kuskus:
Kuskus wsypujemy do miseczki dodajemy 3 łyżki oleju Kujawski z ziołami cytryna i bazylia i zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut.
 Serwowanie:
Za pomocą obręczy nakładamy na talerze porcję kuskusu na niego układamy klops, obok na talerzy kładziemy ugotowaną z rozmarynem gruszkę, możemy dodać gałązki rozmarynu do dekoracji. 
 
Przepis bierze udział w konkursie: