2015/04/21

Zielone kotlety

Składniki:
- kilka liście kapusty włoskiej
- sporą miskę świeżych liści szpinaku
- 1 cebulę
- 1 ząbek czosnku
- ser feta
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl bułki tartej
- olej do smażenia  

Sposób wykonania:
Liście kapusty sparzyć we wrzątku około 1 minutę. Gdy liście przestygną odcinamy zgrubienia (twarde grube żyły). Szpinak płuczemy i przekładamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki oleju sól i pieprz gdy szpinak zmniejszy objętość dodajemy do niego posiekaną drobno cebulkę i czosnek smażymy kilka minut często mieszając. Na liść kapusty nakładamy porcję szpinaku i pokruszony ser feta, zawijamy jak gołąbek i lekko go spłaszczamy. W osobnych miseczkach przygotowujemy mąkę pszenną, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Kotleta najpierw dokładnie obtaczamy w mące potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złota i chrupiąca. Podajemy je z gotowanymi ziemniakami, groszkiem i marchewką. całość polewamy sosem pomidorowym. 


2015/04/17

Chleb z mozaikowym nadzieniem

Składniki:
- 1 bochenek chleba o wadze ok 800g.
- Włoszczyznę jak na rosół
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- Sól, pieprz do smaku
- 30-40dag Schabu Parzonego Premium Nove
- 10-12 jajeczek przepiórki ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 1 szkl mini korniszonków
-80g żelatyny

Sposób wykonania:
    Odcinamy z jednej strony "piętkę" chleba i wydrążamy cały środek, pozostawiając na obrzeżach ok 1cm. Chleb Włożyć do naczynia aby stał stabilnie otworem do góry.
Włoszczyznę obieramy wkładamy do garnka zalewamy około 2 i pół litra wody doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. W połowie gotowania dolewamy tyle płynu ile się zredukowało podczas gotowania i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotowy rosół przecedzamy przez drobne sito. Odlewamy 2 szklanki gorącego rosołu i rozpuszczamy w nim żelatynę, gdy się dokładnie rozpuści wlewamy ją do reszty płynu i dokładnie mieszamy, Odstawiamy żeby ostygł. 
Schab parzony kroimy w 2 cm kostkę. Marchewkę ugotowaną w rosole również kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w misce z marchewką, groszkiem, ugotowanymi jajkami przepiórki i mini korniszonami. Takim farszem napełniamy nasz chleb do 1/3 wysokości i zalewamy zimną galaretą i wstawiamy natychmiast do lodówki. Po 10-15 minutach znów napełniamy chleb  do 2/3 wysokości i zalewamy zimną galaretą i wstawiamy do lodówki. Powtarzamy czynność jeszcze raz aż chleb będzie całkowicie wypełniony. 
Taki chleb schładzamy w lodówce minimum 12 godzin przed pokrojeniem.
Smacznego!
 
 Schab Parzony Premium
Produkowany przez:
To wędlina z najwyższej półki, produkowana z najlepszego mięsa wieprzowego, wyłącznie z naturalnymi dodatkami. 
BEZ: polifosforanów, glutaminianu sodu i barwników!
Idealnie doprawiony, soczysty, kruchy. Po prostu Wyśmienity!
Smak domowej Wędzonki!
Szczerze Polecam :)
   

2015/04/14

Wytrawne bułeczki z łososiem i fetą

Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl ciepłego mleka
- ciepła woda
Na farsz:
- 150g wędzonego łososia
- 100g sera feta
- natka pietruszki
Pozostałe składniki:
- 1 białko jaja
- różne ziarna:
sezam biały, sezam czarny, kminek, słonecznik, siemię lniane, mak.

Sposób wykonania:
Łososia wędzonego kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki dobrze opłukać i drobno posiekać a fetę pokruszyć.
Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, solą i cukrem następnie dodajemy jogurt, mleko i stopniowo dolewamy ciepłej wody (około 1/2 szklanki) tak żeby zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Gdy podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i formujemy z niego wałek i tniemy ciasto na równe kawałki w odstępach około 3cm. W ten sposób uzyskamy bułeczki równej wielkości. każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i wałkujemy. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy porcję łososia i fety, posypujemy sporą szczyptą natki i formujemy zgrabne bułeczki szczelnie zamykając farsz w środku. Bułeczki układamy jedna przy drugiej na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i posypujemy je różnymi ziarenkami. Bułeczki pieczemy w temp 180st.C przez około 30-35 minut. 
Smacznego!


2015/04/13

Nagroda Dnia od E.Wedel

Nagrodę Dnia wygrałam w konkursie E.Wedel
"Kurs Gotowania z maestro czekolady"
w którym codziennie 3 osoby wygrywały paczkę słodyczy i fartuszek 
a w finale 10 osób wygrało Kurs Gotowania w kuchni z E.Wedel.
Walczyłam o to 1 miejsce z 10 jak zapewne większość z Was ;)
Nie udało się :( możne kolejnym razem ;)
ale za to udało mi się wygrać Nagrodę Dnia :)
- Fartuszek W KUCHNI z E.Wedel
- ptasie mleczko
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
-2 tabliczki czekolady karmelowej 
- kakao
  DZIĘKUJĘ! 
E.Wedel 


2015/04/12

Sushi - zrób je samemu w domu to proste !

Sushi to świetna zabawa, ale też wymaga od nas trochę cierpliwości i dokładności. Ale dla odważnych świat należy ;) Jeżeli mamy wszystkie niezbędne rzeczy do przygotowania sushi to na pewno się uda. 
Świetnym rozwiązaniem jest zaopatrzenie sie w taki 
 w którym mamy właściwie wszystko do sushi i kupujemy tylko świeże dodatki.
zestaw zawiera:
- matę bambusową
- pałeczki 
- Liście nori
- Ryż do sushi
- Sos do ryżu
- Wasabi
- Imbir marynowany
- czarny sezam
 
Dodatki do sushi 
Tu możemy trochę poeksperymentować wszystko zależny od naszych upodobań smakowych, gdy samemu wybieramy składniki do sushi mamy pewność że są świeże i najwyższej jakości.
Ja zrobiłam tradycyjne: 
sushi maki z łososiem wędzonym:
- 200g wędzonego łososia w kawałku
- świeży ogórek
- szczypiorek
- mieszanka kiełków
sushi maki z wędzonym pstrągiem:
- płat wędzonego pstrąga
- świeży ogórek
- szczypiorek
- listki pietruszki
I ostatnia wersja to sushi uromaki sposób robienia tego sushi różni się tym od tradycyjnych że liście nori są w środku a wierzch jest oklejony ryżem są nieco trudniejsze:
- świeży ogórek
- imbir marynowany
- szczypiorek
- krewetki marynowane 
- mieszanka kiełków
- liście natki pietruszki
- czarny kawior
 
Sposób wykonania:
 Najważniejszy jest ryż, który przed gotowaniem trzeba dobrze wypłukać! Ryż gotujemy na bardzo małym ogniu często mieszając przez około 10 minut. po tym czasie zestawiamy garnek z ognia zakrywamy szczelnie pokrywką i nie ruszamy przez 15 minut. Ryż w tym czasie wchłonie resztę wody. Letni ryż zalewamy 4-5 łyżkami sosu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ryż żeby ostygł! 
 
 
Łososia kroimy w długie paski grubości około 1cm. Ogórek świeży obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki wycinamy miękki środek z pestkami a resztę ogórka kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Na macie bambusowej kładziemy płat nori na nim na 3/4 powierzchni rozkładamy cienką równą warstwą ryż na jednej stronie na ryżu wzdłuż brzegu układamy łososia, ogórka i szczypiorek teraz najtrudniejszy moment zawijamy sushi w rulonik  i kroimy na 2cm kawałki. na każdy kawałek kładziemy niewielką porcję kiełków i sosu wasabi.
 


 
Płat wędzonego pstrąga kroimy na cienkie paski, ogórka obieramy   ze skórki kroimy na ćwiartki wycinamy miękki środek z pestkami a resztę ogórka kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na macie bambusowej kładziemy płat nori na nim na 3/4 powierzchni rozkładamy cienką równą warstwą ryż na jednej stronie na ryżu wzdłuż brzegu układamy wędzonego pstrąga, ogórek, na to listki natki pietruszki i szczypiorek zawijamy sushi w rulonik i kroimy na 2 cm kawałki i układamy sushi na talerzu.
 

 
Matę bambusową obkładamy folią spożywczą, układamy na niej płat nori na nim na 2/3 powierzchni rozkładamy równą warstwą ryż Następnie odwracamy płat aby ryż był od strony maty bambusowej a na płat nori nakładamy kolejną cienką warstwę ryżu kładziemy na całej powierzchni kawałki marynowanego imbiru na jednej stronie wzdłuż brzegu układamy paski świeżego ogórka i szczypiorek zawijamy ciasno rulonik. Zdejmujemy delikatnie folię z ryżu i rulonik obtaczamy w czarnym sezamie następnie kroimy na kawałki około 3cm szerokości układamy na talerzu na wierzchu kładziemy listki natki pietruszki, porcję kiełków na nie krewetkę i na środku odrobinę kawioru. 
 

Sushi podajemy z sosem wasabi lub sosem sojowym.
Smacznego!
  

2015/04/02

Współpraca z De Care po raz drugi

Moja kolejna współpraca z De Care.
Której bardzo dziękuje za zaufanie i tak wspaniałe produkty
z których na pewno przyrządzę pyszne dania:)
  W tej paczce znalazłam:
- Pulpa z mango alphonso 850g
- Sos Wasabi 
- Olej Kokosowy do smażenia
- Suszone Pomidory
- Czekolada Mleczna Lait Foullon
Oprócz tego :
Zestaw Do Sushi House of Asia
a w zestawie są:
- Liście nori
- Ryż do sushi
- Sos do ryżu
-Wasabi
-  Imbir marynowany
- Czarny sezam
-  Mata bambusowa
- Pałeczki
  

Te i inne produkty można znaleźć na stronie:
Dystrybutor przysmaków świata.