2015/02/23

Waniliowe biszkopty z kremem różanym.

Składniki:
Na biszkopty:
- 2 duże jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szkl mąki pszennej
-1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
-250ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- kilka kropel olejku różanego
- różowy barwnik spożywczy     

Sposób wykonania:
Biszkopciki:
Jajka ubijamy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z ubitą masą i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskamy niewielkie ale równej wielkości porcje masy na papier do pieczenia bądź na sylikonową matę do robienia makaroników. Biszkopciki pieczemy w temp 180st.C przez około 8 do 10 minut.
Krem:
Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy olejek różany i odrobinę różowego barwniki spożywczego. Następnie dodajemy cukier puder zmieszany z fixem, miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy porcję kremu na połówkę biszkopcika i przyklejamy drugi biszkopt. Gotowe ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!  

2015/02/22

Pszczółki z czarnych oliwek z serem

Składniki:
- garść czarnych oliwek drylowanych
- kostkę żółtego sera najlepiej bez dziur
- pęczek rzodkiewki
- wykałaczki

Sposób wykonania:
Z sera wycinamy krążki o średnicy oliwek, następnie kroimy na cienkie plasterki. Rzodkiewki (duże) obieramy ze skórki i tniemy na cieniutkie plasterki następnie każdy plasterek kroimy na 4 części. Oliwki kroimy na plasterki i przekładamy na przemian z żółtym serem wbijamy wykałaczkę. Z jednej strony w odstępie około 1/2cm wbijamy czubek noża a w powstałą dziurkę wkładamy 1 kawałeczek rzodkiewki w ten sposób tworzymy pszczółkom skrzydełka. 
Smacznego!

    

2015/02/18

Serduszka z ciasta parzonego

Składniki:
Na ciasto:
- 20dag mąki pszennej
- 100g margaryny
- szczypta soli
- 4 jajka
- olej do smażenia około 0,75l
Na lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny    

Sposób wykonania:
    Ciasto:
W garnku zagotować 1 szklankę wody z margaryną i szczyptą soli. Do wrzątku wrzucamy jednym ruchem przesianą mąkę pszenną i energicznie mieszamy. Mieszamy tak długo aż masa będzie gładka i nie będzie się kleiła do boków garnka. Masę studzimy. Chłodną masę przekładamy do misy miksera i stopniowo dodajemy po 1 jajku miksując na średnich obrotach, aż masa będzie gładka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną średniej wielkości końcówką "gwiazdą". Na blacie rozwijamy papier do pieczenia i wyciskamy ciasto w równych odstępach tworząc serduszka (dobrze jest mieć przygotowany szablon z narysowanymi serduszkami który podkładamy pod papier do pieczenia wtedy wszystkie serduszka będą takie same). Na koniec delikatnie nożyczkami przecinamy papier tak aby każde serduszko było na osobnym kawałku. W rondelku rozgrzewamy olej i wkładamy do niego przygotowane serduszka kładąc do oleju papierem do góry po kilku sekundach ciasto odklei się od papieru który usuwamy z garnka i ciastko pieczemy na złoty kolor z obu stron, gotowe serduszka odsączamy na ręczniku papierowym.
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim gotowe już ostudzone serduszka.
Smacznego!



2015/02/09

Nagroda w konkursie Kaufland świąteczne wypieki

Nagrodę:
W koszyku znalazło się:
- Bon upominkowy 100zł
- Puszka ananasów w plastrach
- puszka cząstek mandarynek bez skórki
-Wiśnie drylowane w słodkim syropie
- połówki śliwek w słodkim syropie
- Truskawki w słodkim syropie
- Mus jabłkowy pasteryzowany
- 2 opakowania mieszanki orzechów po 200g
- Mieszanka orzechów i rodzynek 200g
- Żurawina suszona słodzona 200g
- mąka pszenna typ 450 tortowa
- mąka pszenna typ 550 luksusowa

Nagrodę otrzymałam za zdjęcie pralinek:


2015/02/07

Wygrana w konkursie Pieczyste ze smakiem

Nagrodę:
 - patelnia Fissler Protect Alux Premium
- 6 butelek oleju Kujawski z ziołami
-4 saszetki oleju Kujawski z ziołami
- Książka Kulinarne Inspiracje
Wygrałam w konkursie Pieczyste ze smakiem
organizowanym na stronie
Za przepis:
 

2015/02/05

Nadziewane cukinie

Składniki:
Na farsz:
- 100g (1 woreczek) ryżu
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 dużą marchew
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów w kawałkach
- natkę pietruszki
- przyprawy: sól, ostra papryka, imbir
- cukier do smaku
Na sos:
- pozostałe pomidory z puszki (1/2 puszki)
- 1 szalotka
- pieprz cayenne, sól, cukier, czosnek granulowany do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- natka pietruszki
Pozostałe składniki:
- 4 okrągłe cukinie
- 10dag startego żółtego sera 

Sposób wykonania:
Cukinie myjemy, w razie potrzeby lekko ścinamy dół aby stały prosto i stabilnie. Odcinamy wierzch i małą łyżeczką wyciągamy z nich miąższ z pestkami.
Farsz:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone przełożyć na patelnię posolić i smażyć aż lekko się zrumieni, następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, startą na tarce marchewkę i posiekany czosnek smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając, gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną natkę i przyprawy do smaku całość jeszcze chwilę podsmażamy na koniec mieszamy z ugotowanym ryżem.
Sos:
Do rondelka wlać łyżkę oleju i wrzucić szalotkę, po chwili gdy się skarmelizuje dodajemy pozostałe pomidory z puszki z sosem, posiekaną natkę i przyprawy. 
Gotujemy kilka minut.
Do każdej wydrążonej prędzej cukinii wkładamy na spód łyżkę startego żółtego sera i dokładamy do pełna farsz z ryżem i mięsem mielonym, zakrywamy farsz odciętym wierzchem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nasz sos pomidorowy rozprowadzamy równomiernie na dnie i wkładamy do niego nasze nafaszerowane cukinie. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C i pieczemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości cukinii. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!