2015/12/06

Lekkie placuszki chałwowe

Składniki:
Na Placuszki:
-1 i 1/2 szkl mąki pszennej
-1/2 szkl cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 g chałwy o smaku waniliowym E.Wedel
-80g mlecznej czekolady E.Wedel
-2 jajka
-250ml mleka

Na Wiśnie w żelu:
-1 szkl wiśni mrożonych
-1/3 szkl cukru
-szczyptę cynamonu
-szczyptę imbiru
-1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:
-Orzeszki ziemne
-Listki mięty do dekoracji


 Sposób wykonania:
Ciasto na placuszki:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i pokruszoną chałwą o smaku waniliowym E.Wedel.  Do suchych składników dodajemy jajka i mleko całość miksujemy aż masa będzie gładka.
Mleczną czekoladę E.Wedel siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dodajemy do przygotowanego ciasta i całość ponownie miksujemy aby składniki dobrze się połączyły.
Na rozgrzanej patelni z powłoką teflonową smażymy na małym ogniu placuszki około minutę z każdej strony.
Wiśnie w żelu:
Mrożone wiśnie przekładamy do rondelka dodajemy 3 łyżki wody, cukier puder i przyprawy, gotujemy około 10 minut na małym ogniu.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody i dodajemy do gotujących się wiśni cały czas je mieszając gotujemy przez 2 minuty i gotowe.
Układamy na talerzu kilka placuszków jeden na drugim polewamy wiśniami w żelu dodajemy orzeszki ziemne i listek mięty do dekoracji.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz