2015/10/19

Tort Spider Man 3

 Składniki:
Na Średniej Wielkości Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
-1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy
Krem śmietanowy:
- 600ml śmietany 30 %
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 fixy do śmietany
Krem maślany czekoladowy:
- 200 g miękkiego masła  niesolonego
- 1 i 1/3 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Ponad to:
- Dżem brzoskwiniowy z kawałkami owoców
Dekoracja:
  - Lukier plastyczny w kolorze czerwonym i czarnym
- czerny barwnik spożywczy do aerografu
- złoty barwnik spożywczy w żelu  
 
Sposób wykonania:
     
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier, cukier waniliowy i czerwony barwnik spożywczy, miksować aż masa będzie jasna i puszysta. 
Mąkę pszenną wymieszać z  mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25-30 minut. Studzimy. 
Biszkopt kroimy na 3 równe warstwy.
Smetanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy fixy miksujemy jeszcze przez chwilkę. 
Spód biszkoptu układamy na paterę smarujemy obficie dżemem brzoskwiniowym kładziemy porcje śmietany i przykrywamy kolejną warstwę biszkoptu powtarzamy czynność przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu i wstawiamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.
Krem maślany
Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem i kakao, czas miksowania to około 10-15 minut. Kremem maślanym dokładnie równą warstwą pokrywany cały tort. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dekoracja:
Tort pokrywamy czerwonym lukrem plastycznym boki cieniujemy aerografem czarnym barwnikiem. Z czarnego lukru wycinamy pająka i robimy nić. Gotową nić malujemy pędzelkiem złotym barwnikiem w żelu. Przyklejamy na koniec pająka i wycinamy dowolny znak literę lub cyfrę którą dekorujemy pająka.
Smacznego!




 

2 komentarze: