2015/10/16

Chleb z dynią i płatkami migdałowymi

Składniki:
-1 kg mąki pszennej
- 12g suszonych drożdży instant
- 1 szkl ciepłego mleka
- około 1 i 1/2 szkl ciepłej wody
- 1/2 szkl płatków migdałowych
- 1/2 szkl pokruszonych płatków owsianych
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 300g dyni
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- mleko do posmarowania chleba
- płatki migdałowe i owsiane do posypania

Sposób wykonania:
Pokrojoną dynię układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem. Dynię skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy około 15-20 minut aż będzie miękka. Gdy ostygnie zdejmujemy skórkę i blendujemy na puree. 
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami instant, dodajemy płatki migdałowe i owsiane, puree z dyni i mleko stopniowo zagniatając dodajemy ciepłą wodę. zagniatamy elastyczne ciasto formujemy  kulę i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zagniatamy ponownie, formujemy  kulę, smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy chleb płatkami migdałowymi i owsianymi. Odkładamy chlebek do wyrośnięcia następnie pieczemy w temp 190st.C przez 35-40 minut.
Smacznego!



Sposób na dynię 2015

3 komentarze:

  1. świetne zdjecia :) wyglada smakowicie. Można wiedzieć czego używasz do robienia zdjęć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Zdjęcia wykonuję aparatem SONY Alpha a33 z obiektywem DT 2.8/30mm Macro Sam. Pozdrawiam

      Usuń