2015/09/03

Tort z Sernikiem

Składniki:
Sernik:
-600g naturalnego twarogu
-4 duże jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl Cukru trzcinowego Cukier Królewski
-1/2 szkl śmietany 30%
Ciasto kruche:
-125g zimnego masła
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
-1/2 szkl cukru pudru
- 2 żółtka
-2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2-3 łyżki Cukru trzcinowego Cukier Królewski
Ciasto czekoladowe:
-250g mąki pszennej
- 100g Cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę sody
- 6 łyżek kakao
- 2 jajka
- 1/4 szkl śmietany 30%
- 1/4 szkl konfitury morelowej
- 200ml wody
-100g masła
- ćwierć łyżeczki soli
Mus czekoladowy:
- 1 litr śmietany 30%
- 300g gorzkiej czekolady
Karmel:
- 3/4 szkl Cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 3/4 szkl śmietany 30%
Ponad to:
- konfitura morelowa
- Posiekane solone orzeszki ziemne

Sposób wykonania:
 Sernik:
Cukier trzcinowy rozsypać na patelni i podgrzewać aż się dokładnie rozpuści, następne dodajemy do niego śmietanę 30% i mieszamy aż uzyskamy gładki karmel.
Twaróg trzykrotnie mielimy, dodajemy do niego przygotowany karmel i dokładnie miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Białka delikatnie przekładamy do masy serowej i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Masę przelewamy do okrągłej formy (22cm) której spół wyłożyliśmy papierem  do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy 40 minut. Sernik studzimy.
Karmel:
Cukier trzcinowy rozsypać na patelni i podgrzewać aż się dokładnie rozpuści, następne dodajemy do niego śmietanę 30% i mieszamy aż uzyskamy gładki karmel. Karmel przelewamy na zimny już sernik i  rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, odstawiamy do lodówki aż karmel ostygnie.
Ciasto kruche:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy, esencję waniliową zimne masło i żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm i wykładamy nim dno okrągłej formy do pieczenia (22cm) posypujemy wierzch cukrem trzcinowym i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w temp 200st.C przez 12-15 minut. Studzimy.
Ciasto czekoladowe:
Cukier trzcinowy wsypujemy do rondelka dodajemy 200ml wody i 100g masła. Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy dokładnie. W osobną misce miksujemy ze sobą jajka, konfiturę morelową i śmietanę gdy składniki będą dobrze wymieszane dodajemy do nich suche składniki i wlewamy zawartość rondelka. Miksujemy razem kilka minut. Masę przelewamy do okrągłej formy (22cm) i pieczemy w temp 190stC przez około 45-50 minut. Ciasto studzimy. i kroimy na 2 równe warstwy.
Mus czekoladowy:
Czekoladę drobno siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aby przestygła. W tym czasie ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie puszysta ale nie zbyt ubita dodajemy do niej cienką stróżką roztopioną czekoladę, miksujemy chwilkę aż składniki dobrze się połączą.
Przygotowanie Tortu:
Na paterę kładziemy upieczony kruchy spód, który smarujemy dość obficie konfiturą morelową. Na to układamy jedną warstwę ciasta czekoladowego które na wierzchu również smarujemy obficie konfiturą morelową, Kolejną warstwą tortu będzie sernik z karmelem, na karmel kładziemy porcję musu czekoladowego, wyrównujemy powierzchnię i na mus układamy drugą warstwę ciasta czekoladowego. 1/2 pozostałego musu czekoladowego przekładamy do worka cukierniczego i szeroką płaską końcówką a resztą musu obkładamy boki i wierzch tortu. Boki obkładamy dokładnie posiekanymi solonymi orzeszkami a na wierzch robimy dekoracyjną falbanę z musu czekoladowego. Tort dobrze schłodzić przed podaniem. 
 Przepis wygrał nagrodę III stopnia w konkursie:

5 komentarzy:

  1. Ależ tort :) ! Gratuluję przepisu i wykonania :).

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale fantastyczny tort! Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda imponująco, piekny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowo! Z chęcią skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń